Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii români strâng bani pentru victimele cutremurelor. Deputații donează bani într-un cont pus la dispoziție de Ambasada Turciei

Parlamentarii români au început să strângă bani pentru victimele cutremurelor din Turcia, iar întreaga sumă va fi donată cu ajutorul ambasadei din București. Situația este mai complicată în cazul victimelor din Siria. Deputații nu reușesc să ia legătura cu oficialii de acolo și acuză regimul de la Damasc că refuză ajutorul din străinătate.

Parlamentarii au anunțat în ultima ședință de plen că vor face donații într-un cont deschis de Ambasada Turciei. Președintele grupului de prietenie cu Turcia a spus că deja au început să se strângă bani pentru această cauză.

Nicolae Georgescu, PSD: „S-a luat decizia ca fiecare parlamentar să doneze o sumă de bani într-un cont pe care Ambasada Turciei la București l-a pus la dispoziția Camerei Deputaților. Sumele (n.red) nu au fost plafonate. Fiecare a donat cât a considerat de cuviință. Cred eu că se strânge o sumă considerabilă.”

Siria refuză ajutoarele umanitare din străinătate

Situația este mult mai complicată în cazul Siriei, țară aflată în război. Dictatorul Bashar al-Assad este acuzat că refuză ajutoarele umanitare din străinătate. Deputații români își doresc să ofere sprijin victimelor din Siria, însă pentru moment nu există o soluție în acest sens.

Lucian Pușcașu, deputat: „Din păcate, neexistând un semnal din partea Guvernului în privința exprimării unei empatii față de situația din Siria, oficialii noștri n-au dat niciun semnal. La nivelul grupului de prietenie s-a mișcat destul de greu acțiunea asta, pe care, în mod normnal, ar fi trebuit să o manifestăm. Sunt la fel de îndreptățiți să primească sprijinul nostru și sirienii.”

Tudor Pop, USR: „Ambasada Siriei are porțile deschise pentru a colecta ajutoare materiale și sprijin financiar de la cei care vor să doneze. Dar înțeleg că e o problemă mai de ansamblu acolo, mai de fond. Organizațiile umanitare intră foarte, foarte greu în Siria.”

Deputații din Turcia le-au transmis românilor că în acest moment este crucial să facă rost de cât mai multe corturi.

Nicolae Georgescu, PSD: „Pentru ei corturile sunt extrem de importante. Pentru că prima formă de ajutorare este ca oamenii să nu stea afară, să nu stea în frig. Alimentele și hainele nu reprezintă o prioritate.”

Peste 22.000 de oameni au murit în urma cutremurelor care au zguduit Turcia și Siria. Jurnaliștii Euronews România, Maria Moiș și Daniel Stan, se află în acest moment în Turcia și transmit din zonele puternic afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE