Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Turcia ar putea deschide frontiera cu Siria, în zona controlată de guvern, pentru ajutor umanitar după seism

Publicat de: Euronews

Turcia discută redeschiderea unei treceri de frontieră spre teritoriul controlat de guvernul sirian, pentru a permite ca ajutorul umanitar în urma seismului să ajungă direct în aceste zone, a indicat vineri un oficial turc, potrivit căruia este examinată şi deschiderea unei treceri spre regiunea Idlib controlată de rebeli, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Relațiile diplomatice dintre Turcia și Siria sunt rupte

Turcia şi Siria au rupt relaţiile diplomatice în 2011. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sprijinit pe rebeli pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad şi a trimis trupe în nordul Siriei. Însă, după aproape 12 ani de conflict, Erdogan a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea întâlni cu Al-Assad, iar miniştrii lor ai apărării au avut discuţii în decembrie.

Potrivit oficialului turc citat de Reuters, un punct de trecere a frontierei din provincia turcă Hatay spre zona provinciei siriene Latakia controlată de guvernul sirian ar putea fi redeschis.

Cele două provincii situate de o parte şi de alta a graniţei au fost grav lovite de seismul major de luni, în urma căruia au murit, conform unui bilanţ provizoriu, peste 21.000 de persoane.

„Există planuri de a deschide mai întâi punctul de frontieră Yayladagi - Kasab. Ajutorul trimis de acolo se poate îndrepta direct spre zone aflate sub controlul guvernului sirian”, a arătat oficialul turc, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Discuţiile şi planurile continuă pentru a deschide un alt punct care va permite trimiterea de ajutor la Idlib şi ca ajutorul ONU să ajungă în zone complet devastate de cutremur”, a spus el.

„Colac de salvare” pentru patru milioane de persoane

În prezent, un singur punct de trecere a frontierei, la Bab al-Hawa, este deschis între Turcia şi teritoriul controlat de rebeli în nord-vestul Siriei. El a fost închis pentru scurt timp luni după cutremur, dar a fost redeschis joi.

ONU a descris accesul prin Bab al-Hawa drept un „colac de salvare” pentru circa patru milioane de persoane care depindeau de asistenţă umanitară şi înainte de seism.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) a anunţat că 14 camioane cu ajutor umanitar au trecut vineri din Turcia spre nordul Siriei.

„Aceste convoaie transportă radiatoare electrice, corturi, pături şi alte obiecte pentru a-i ajuta pe aceşti oameni care au fost dislocaţi de acest cutremur catastrofal”, a declarat purtătorul de cuvânt Paul Dillon la Geneva, precizând că ajutorul se îndreaptă spre Idlib.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE