Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoare și echipe de salvatori pentru Turcia și Siria. Cum s-a mobilizat comunitatea internațională

Întreaga comunitate internațională și, în mod special, diaspora turcă și cea siriană s-au mobilizat pentru pentru a trimite ajutoare umanitare în Turcia și Siria, țări care trăiesc o adevărată tragedie națională în urma valului seismic. Guvernele mai multor state au trimis și echipe de salvatori pentru a contribui la operațiunile de căutare a eventualilor supraviețuitori rămași sub dărâmături.

Țări de pe tot mapamondul au mobilizat echipe de intervenție pentru a ajuta la găsirea supraviețuitorilor din cele două țări. Uniunea Europeană și Statele Unite anunțaseră din primele ore ale tragediei că vor oferi asistență. În Berlin au venit sute de oameni din comunitatea turcă, impresionați de tragedie.

Voluntar: „Fac asta din suflet pentru că m-a afectat. Am trăit și eu cutremurul din 1992 și știu cât de dificilă este situația. Și eu am avut nevoie și am fost recunoscătoare pentru fiecare mic ajutor. De aceea, de îndată ce am auzit, m-am implicat.”

Voluntar: „Suntem cu toții triști. Pe de o parte, sunt foarte, foarte trist. Dar, pe de altă parte, mă bucur să văd aici astfel de oameni, oameni care ajută. Sunt foarte emoționat în aceste momente. Noi toți am plâns mult în această dimineață. Chiar și oamenii pe care nu i-am văzut niciodată, pe care nu-i cunosc. Dar ne înțelegem unul pe altul din priviri.”

Voluntar: „Am fost acasă în această dimineață. Din nefericire, am văzut pe rețelele de socializare și la știri acest tragic dezastru provocat de cutremurul din Turcia. Am auzit că aici se desfășoară un efort de ajutorare, că oamenii de acolo au nevoie de lucruri, haine de iarnă, alimente. Am luat tot ce am putut lua de acasă și am mers la cumpărături suplimentare, le-am adus aici pentru ca aceste lucruri să ajungă acolo unde este nevoie de ajutor.”

Mai multe organizații din Germania trimit corturi, generatoare, radiatoare și alte echipamente pentru a ajuta supraviețuitorii care au rămas pe drumuri.

Pe aeroportul din Istanbul au sosit sute de voluntari și reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale pentru a se alătura eforturilor de salvare din sudul Turciei, acolo unde mai multe orașe au fost lovite de unele dintre cele mai puternice cutremure din ultimul secol.

Olanda a trimis o echipă de 65 de salvatori, care vor fi ajutați de 8 câini special antrenați pentru a căuta oamenii prinși dub ruine.

În jur de 65 de pompieri și 75 de specialuști în operațiuni de căutare din Franța au fost mobilizați de autoritățile de la Paris. Aceștia se vor alătura echipelor trimise de Uniunea Europeană și de Statele Unite.

Kurzii au intervenit și ei trimițând în Turcia atât cu echipamente de prim ajutor, cât și echipe de salvatori. Autoritățile din regiunea Kurdistan au anunțat că vor oferi același tip de asistență și Siriei.

Echipaje de intervenție au sosit și din Rusia.

În plan local, autoritățile turce au mobilizat în jur de 24.400 de oameni în operațiunile de căutare și salvare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE