Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UNICEF: Cutremurul din Turcia și Siria ar fi ucis mii de copii

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii a declarat marți că seismul și replicile care au distrus zeci de clădiri în Turcia și Siria ar fi ucis mii de copii, potrivit Reuters.

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei și nordul Siriei, luni dimineață, ar fi ucis mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF James Elder, la Geneva.

El a adăugat că organizația nu a putut spune cu exactitate un anumit număr de decese ale copiilor.

De altfel, circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, informează AFP.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa 5 milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

Cutremurele de luni, urmate de replici puternice, au provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia şi Siria, lăsând, de asemenea, mii de răniţi şi persoane fără adăpost într-o perioadă marcată de un frig glacial, însă bilanţul este încă provizoriu.

„Livrarea de ajutoare peste graniţă în nord-vestul Siriei riscă să fie perturbată sau este deja perturbată din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru reprezintă deja, în sine, o criză uriaşă”, a precizat Adelheid Marschang.

Alături de ea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut mai întâi un minut de reculegere pentru victimele seismelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE