Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masa caldă pentru angajații din România, tot mai scumpă. Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta

Masa caldă pentru angajații din România a devenit tot mai greu accesibilă din cauza prețurilor. În comparație cu anul trecut, o porție de cartofi prăjiți cu ceafă de porc, unele dintre preparatele preferate de români, s-a scumpit cu 20 de procente.

În România există trei tipuri de angajatori: cei care nu oferă niciun ban pentru masa de prânz, cei care dau o indemnizație fixă de hrană și angajatori care oferă companiei tichete de masă ce pot ajunge și la 40 de lei pe zi.

Masa caldă pentru angajații din România, tot mai scumpă

Ioana Corneev, jurnalist Euronews: "În cazul angajaților care nu primesc indemnizație de hrană de la locul de muncă și nu își pot cumpăra o masă caldă, există varianta pachetului de acasă. Doar că, de cele mai multe ori, acesta este sub formă de sanwich, nu de mâncare gătită. O parte dintre angajați primește o sumă fixă prevăzută pentru hrană, care, de cele mai multe ori, este în jurul sumei de zece lei pe zi. Produsele care se încadrează în acești bani sunt cele de la patiserie. Pentru angajații mai norocoși, care primesc de la locul de muncă tichetede masă în valoare de 40 de lei, situația este ceva mai bună. Aceștia pot cumpăra un meniu de prânz care costă, în medie, 28 de lei și contine ciorbă și felul 2 și tot le mai rămane un rest de 12 lei".

Raluca Gherghină are 35 de ani și este din Bucuresti. Am întâlnit-o la un fast food din centrul capitalei, de unde și-a cumpărat un piept de pui la grătar cu salată. A povestit, pentru Euronews România, că banii pe care îi primește de la angajator pentru masa de prânz sunt insuficienți.

Raluca Gherghină: "Astăzi am cheltuit 20 de lei. În unele zile cheltui mai mult, dar în medie, undeva la 25 de lei. Am indemnizație de hrană, dar e mai puțin decât prânzul pe care îl achit."

Mulți dintre angajații cu care am stat de vorbă spun că, cel mai des, își aduc mâncare de acasă la serviciu pentru că nu își permit să comande în fiecare zi câte un meniu.

Reporter: "Vă luați de acasă pachet?"

Cetățean: "Uneori, da."

Reporter: "Ce conține, de obicei?"

Cetățean: "Ceea ce gătește fiecare acasă."

Reporter: "Reușiți să vă luați mâncare gătită?"

Cetățean: "Uneori, da, alteori, nu. Ce poate fi preparat mai ușor și luat mai ușor dimineața, pe grabă"

Cetățean: "Am doar pauza de masă, nu cred că am vreo indemnizație. Dar îmi comand, în general."

Reporter: "Cam cât cheltuiești pe zi, pentru masa de prânz?"

Cetățean: "Cred că, în fiecare zi, vreo 38 de lei."

Reporter: "Încerci să mănânci în fiecare zi o masă caldă?"

Cetățean: "Da, clar".

Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta

Cei din industria ospitalității spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile meniurilor față de anul trecut.

Tudor Ionuț, manager fast-food: "În ultimul an, am scumpit undeva la 20 la sută. Respectiv, un meniu care este acum 30 de lei, anul trecut, în aceeași perioadă, era cam 25 de lei. Ne-am chinuit un an de zile să ținem prețul, dar efectiv toate s-au scumpit în decurs de un an. Ieftiniri, nu".

Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta, arată datele INS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE