Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită, până la finalul anului. Propunere: Magazinele să fie închise în weekend după ora 13:00

19/03/2024 , 18:28

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită, până la finalul anului

Produsele de bază vor avea adaosul comercial plafonat, până la finalul anului. Asta au decis, marți, deputații, în calitate de for decizional. Proiectul merge la promulgare.

Actuala ordonanță expira la finalul acestei luni, iar lista conține 17 produse care vor avea în continuare un preț mai mic.

Tot marți, la Guvern, comercianții i-au propus premierului Marcel Ciolacu ca micile și marile lanțuri de magazine să fie închise în weekend, după ora 13:00.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază la 20% va fi extinsă și după 31 martie, iar din vară, lista nu va mai fi limitată, ci va cuprinde toate alimentele produse în România. Anunțul a fost făcut pentru Euronews de ministrul Agirculturii, Florin Barbu.

Oficialul susține că a discutat deja cu premierul și cu președintele Camerei Deputaților despre o nouă lege a produselor agroalimentare românești. Dacă aceasta nu va trece până în iunie, la finalul sesiunii parlamentare, atunci Guvernul va da o ordonanță de urgență, promite ministrul Agriculturii.

Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Această ordonanță va fi prelungită pentru pentru plafonarea adaosului comercial. Aceeași listă de alimente va rămâne, nimic în plus. Și am spus că, în Parlamentul României, vom depune un proiect legislativ privind legea suveranității produselor agroalimentare românești, astfel încât vom plafona 20% toate alimentele din România produse cu materie primă din România la 20 la sută.

Vom denumi acest proiect – ca să venim în sprijinul procesul procesatorilor români – Proiectul Suveranității Produselor Agroalimentare Românești – astfel încât retailerii să nu mai aibă posibilitatea să pună adaos comercial foarte mare la produsele românești și cele de import să fie sub prețul produselor românești.

Va trebui să scadă inflația. Așa cum Ordonanța privind adaosul comercial la 14-21 de produse a scăzut inflația, că știm foarte bine că atunci când am dat acest OUG inflația era de 15,5%, în momentul de față este de 7,1%. (...) Asta înseamnă că a scăzut la jumătate, iar ponderea cea mai mare a avut-o OUG privind plafonarea adaosului comercial și spun acest lucru pentru că produse care sunt transpuse în acea ordonanță sunt consumate de peste 50% dintre români și sunt pentru categoriile de români cu venituri mici și medii."

Ministrul spune că la vară ar urma să fie plafonat adaosul comercial la toate produsele românești. Și că măsura nu va destabiliza piața.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Noi ne dorim foarte mult ca, până la sfârșitul sesiunii parlamentare, până în iunie, să fie aprobată în Parlamentul României această lege. Legea pe care noi o aprobăm în Parlamentul României face să intre toate produsele agroalimentare. Dacă nu o trecem prin Parlament, o vom da sigur prin Guvernul României."

Reporter: "Cu cât ar putea să scadă, care este estimarea Ministerului Agricutlrutii?"

Florin Barbu: "Media este exact cum a fost și la ordonanța privind plafonarea adaousului comercial între 9 și 28 la sută. Pot să scadă la raft prețul produselor agroalimentare românești cu 9-28%".

Ce poți cumpăra cu 100 de lei

Până la plafonarea promisă din vară, ministrul Florin Barbu susține, asemeni premierului Marcel Ciolacu, că poate face cumpărături consistente cu 100 de lei și acum, în ciuda inflației din România, care rămâne una dintre cele mai mari din Europa.

Florin Barbu: "Pentru românii cu venituri mici și medii, coșul zilnic eu cred că este un coș acceptabil în baza acestei ordonanțe pe care noi am avut-o, de plafonare a adaosului comercial. Eu vă spun că de 100 de lei cumpărăm destul, dacă mergem împreună și alegem produsele clare care sunt plafonate cu adaus comercial.

Și dacă vreți, săptămâna viitoare, putem merge împreună să cumpărăm de 100 lei să vedem ce putem cumpăra de 100 lei din produsele agroalimentare care sunt în ordonanță".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE