Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile alimentelor de bază, plafonate pentru încă două luni. Modificări pe listă

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că Guvernul va prelungi cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

”Scopul principal al şedinţei de astăzi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pe două luni, împreună cu marile lanţuri de magazine, cărora le mulţumesc încă o dată pentru disponibilitate şi pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluţii şi mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung”, a spus Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern.

El a arătat că prin această măsură se doreşte ”ţinerea preţurilor sub control, iar fermierii, producătorii şi procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, transmite Agerpres.

Guvernul a adoptat prelungirea cu 60 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază şi a adus modificări la lista produselor, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, menţionând că au fost introduse în listă untul şi magiunul tradiţional, dar au fost scoase margarina, cozonacul, bulionul, drojdia, orezul şi carnea tocată.

Lista de alimente cu adaos comercial plafonat

Lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu "000" până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână - 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

Știrea inițială

Vor exista modificări și pe lista de alimente, de unde dispar cozonacul, bulionul și margarina, dar unde, totodată, este posibil să se regăsească untul și gemul, potrivit surselor guvernamentale.

Prelungirea împiedică, în acest mod, creșterea prețurilor de Paște.

Guvernul ar fi vrut un interval de 3 luni - 90 de zile - însă nu a reușit să cadă de acord cu retailerii. Reprezentanții marilor magazine își doreau, oricum, ca plafonarea să ia sfârșit la 31 ianuarie 2024.

Reprezentanții marilor lanțuri de magazine nu mai vor prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, care spune că își dorește o măsură mai flexibilă. Declarația vine chiar înainte de negocierile dintre retaileri pe de o parte, și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, de cealaltă parte.

Reprezentanții marilor magazine vor ca Guvernul să renunțe la ordonanța care plafonează prețurile alimentelor de bază, dat fiind că nivelul inflației a scăzut la jumătate față de vara trecută. Măsura expiră la 1 februarie, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că și-ar dori prelungirea acesteia cu încă trei luni.

George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România: ”În ceea ce ne privește susținem evoluția liberă a pieței. Este vorba, în opinia noastră, mai degrabă de o ajustare, de a adopta poate o alternativă mai suplă la acest sistem care a funcționat iată deja pentru șase luni, deoarece obiectivele care erau urmărite prin reglementarea inițială au fost atinse.”

Retailerii spun că sunt deschiși în privința măsurilor care împiedică derapajele din piață.

George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România: ”Atunci când se înregistrează evoluții bruște, poate neașteptate, să existe un sistem prin care să se intervină și să se împiedice evoluția  în detrimentul consumatorului.” 

Conform Ordonanței de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, adaosul comercial pentru procesatori a fost stabilit la maximum 20%. Comercianții pot adăuga și ei cel mult 20 de procente, iar cei din lanțul de distribuție, maximum 5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE