Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD și PNL au început anul cu amânări. Guvernul menține plafonarea pentru energie și gaze, iar legea anti-păcănele este blocată

Coaliția PSD-PNL amână câteva decizii sensibile pentru a doua parte a anului, sau chiar pentru anul următor. De exemplu, unele surse politice susțin că legea anti-păcănele ar putea intra în vigoare tocmai de la 1 iulie, astfel încât partidele să o folosească în campania electorală. De asemenea, Guvernul menține plafonarea prețurilor pentru energie electrică și gaze naturale, deși unii specialiști spun că măsura nu se mai justifică.

PSD și PNL au transmis în repetate rânduri că vor scoate păcănelele în afara orașelor

Dar subiectul a trecut între timp în plan secund.

Social-democrații au inițiat un proiect de lege în acest sens, care a fost adoptat de Senat pe data de 5 septembrie. Acum, inițiativa este blocată în Camera Deputaților. Parlamentarii spun că vor să modifice proiectul, astfel încât să nu poată fi ocolit în niciun fel de industria jocurilor de noroc.

Noua lege va interzice complet sălile de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Unele surse politice susțin că PSD și-ar dori ca legea să intre în vigoare înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale. Deocamdată, proiectul se află pe masa comisiilor din Camera Deputaților.

Adrian Zăbavă, analist politic: Mi-e greu să cred că Guvernul României va supăra niște companii importante, cele care plătesc la bugetul statului niște taxe serioase, mă refer la cele de pariuri, într-un an electoral.

Un alt subiect sensibil ar fi plafonarea pentru energie electrică și gaze naturale

Măsura ar trebui să rămână în vigoare până la 31 martie 2025, dar unii specialiști susțin că aceasta nu se mai justifică. Asta pentru că prețurile au scăzut foarte mult pe piețele internaționale, față de recordurile din 2022.

Europa a trecut peste criza energetică, dar România menține prețurile plafonate. Analiștii spun că dacă Guvernul va renunța brusc la această măsură, facturile vor crește din nou și vom avea o altă criză internă.

Greva profesorilor

În timpul grevei profesorilor, Guvernul a transmis că va finaliza legea până la 1 ianuarie 2024. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Executivul s-a concentrat pe noua lege a pensiilor. Conform surselor Euronews, noul termen pentru legea salarizării unitare este 1 ianuarie 2025. Până atunci, premierul Marcel Ciolacu și-ar dori să existe o lege separată pentru salarizarea magistraților.

Adrian Zăbavă, analist politic: 2025 pare un an problematic, cel puțin din perspectiva economică. În consecință, statul român, indiferent de cine va fi condus în 2025, va avea ca principal obiectiv să strângă la bugetul statului cât mai mulți bani.

Legea salarizării este prevăzută în PNRR, iar România riscă să piardă bani europeni, dacă nu va îndeplini jalonul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE