Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul Turciei a votat în favoarea aderării Suediei la NATO

După 20 de luni de cereri, obstrucții și întârzieri, Parlamentul turc a votat marți seară în favoarea aderării Suediei la NATO, eliminând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea extinderii Alianței Nord-Atlantice, notează The Washington Post.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan mai trebuie să semneze documentul de ratificare.

Dacă Erdogan va face lucrul acesta, atunci Ungaria va deveni ultimul stat care ar mai trebui convins. Oficialii din această țară au semnalat anterior că nu se vor opune aderării Suediei. Marți, premierul Viktor Orban a anunțat, oarecum criptic, că l-a invitat pe premierul suedez să îl viziteze pentru a "negocia cu privire la aderarea Suediei la NATO".

 

Premierul suedez Ulf Kristersson a reacționat pe X (fostul Twitter) după votul din Parlamentul turc: "Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a deveni membru cu drepturi depline al NATO".

Astfel, în perioada următoare, NATO ar putea l-ar putea primi în mod oficial pe cel de-al 32-lea membru. Aderarea Suediei la NATO ar marca o schimbare istorică pentru o țară care a menținut mult timp o politică de nealiniere militară. Aceasta ar consolida capacitățile aeriene și maritime ale NATO, îmbunătățind poziția alianței în Marea Baltică și în Arctica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE