Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia refuză să negocieze cu Ungaria ratificarea aderării la NATO

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi că nu vede de ce ar negocia cu Ungaria asupra aderării ţării sale la NATO, după ce a guvernul suedez a primit din partea celui ungar o invitaţie pentru a discuta despre aderarea Suediei la Alianţă, încă neratificată de Turcia şi Ungaria, relatează France Presse.

"La summitul (NATO) de la Madrid anul trecut, Ungaria (...) a acordat Suediei statutul de invitat" în vederea aderării, fără a exprima rezerve, a reacţionat în faţa presei ministrul suedez de externe Tobias Billstrom "Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi" cu Ungaria, a indicat acesta.

Mai devreme în aceeaşi zi, biroul de presă al premierului ungar Viktor Orban a anunţat că acesta din urmă l-a invitat la Budapesta pe omologul său suedez Ulf Kristersson, pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO şi despre consolidarea relaţiilor bilaterale "prin aprofundarea încrederii reciproce", potrivit agenţiei MTI.

Parlamentul turc dezbate aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc dezbate marţi după-amiază ratificarea aderării Suediei la NATO şi este aşteptat să dea un vot favorabil, astfel că parlamentul ungar ar rămâne singurul care nu a ratificat această aderare. Principalul aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Devlet Bahceli, cu ajutorul căruia şeful statului dispune de majoritate absolută în parlament, a asigurat că deputaţii săi vor vota în favoarea aderării Suediei.

În justificarea amânării acestei ratificări, Turcia a invocat lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Ankara a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Ungaria a acuzat politicienii suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului conservator condus de Viktor Orban.

Într-o declaraţie de luna trecută, preşedintele Erdogan a adăugat drept condiţie pentru ratificarea aderării Suediei la NATO aprobarea de către Congresul SUA a livrării unor avioane de vânătoare F-16 către Turcia.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a promis în luna iulie că Ungaria nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei dacă Turcia îşi ridică obiecţiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE