Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul mediu net a depășit 1000 de euro pe lună, pentru prima dată în România. Între timp, unii români abia fac față cheltuielilor

Salariul mediu net a trecut de pragul de 1000 de euro pe lună, pentru prima dată în România. În luna martie, a fost de aproape 5.200 de lei, cu peste 300 de lei față de luna februarie, conform Institutului Național de Statistică. Creșterile salariale vin în contextul în care unele produse sunt mai ieftine, mai ales cele de bază, aflate pe lista celor care au adaosul comercial plafonat. Însă economiștii atrag atenția că vedem scumpiri la alte produse.

INS: Salariul mediu trece de 1000 de euro pe lună, în martie

Am mers într-un hypermarket din București care face parte din aceeași rețea comercială cu magazinul de unde și-a făcut cumpărăturile Marcel Ciolacu.

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: „Cele mai multe dintre cele 15 produse cumpărate de Marcel Ciolacu în luna octombrie cu 100 de lei s-au ieftinit. Majoritatea acestor produse sunt mai ieftine acum cu câteva zeci de bani. Totuși, kilogramul de ceapă e mai scump cu un leu și costă acum aproximativ patru lei”.

La raionul de fructe și legume, prețurile sunt mai mari decât în urmă cu șapte luni. Pe lângă ceapa galbenă, și merele golden sunt mai scumpe - kilogramul costă 4,50 lei. S-au scumpit și cartofii albi cu aproximativ un leu. Mai ieftini sunt castraveții cornichon, precum și litrul de ulei, și salamul săsesc, iar prețul a rămas același pentru telemeaua de oaie. Chiar în condițiile acestor ieftiniri, oamenii spun că le e greu să țină pasul cu cheltuielile.

„Scad prețurile la produse, dar cresc taxele și impozitele. Totul e o compensare, nimic nu se pierde”.

„Uitați-vă în piață. Cireșele sunt 20 de lei, căpșunile, 15 lei. La un venit de 3000 de lei pe lună, spuneți-mi și mie cum trăiește un om?”

Produsele de bază sunt mai ieftine pentru că adaosului comercial a fost plafonat până la finalul anului. Economiștii explică faptul că această plafonare trage în sus celelalte prețuri. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în aprilie anul acesta, am dat cu 25% mai mult pe detergenți față de aceeași lună a anului trecut.

 „Nu dăm cu detergent, că nu ne permitem tot timpul să dăm cu detergent pentru că prețurile sunt foarte mari, salariile mici și nu ne permitem tot timpul să cumpărăm produse”.

Maria este din Craiova și spune că acum spală pardoseala doar o dată pe săptămână și nu la câteva zile cum proceda în anii anteriori. A redus și cantitatea de detergent pe care o folosește la o spălare.

Maria: „Anul trecut puneam mai mult, anul ăsta, pun mai puțin. S-a scumpit, anul trecut era în jur de 8-9 lei, acum 15 lei”.

Chiar dacă vedem scumpiri la mai multe categorii de produse, și salariile cresc în România. În luna martie, salariul mediu net a depășit pentru prima dată pragul de 1000 de euro pe lună. A fost aproape 5.200 de lei, o creștere de peste 300 de lei față de luna aprilie. Totuși, câștigurile mai mari nu sunt neapărat un semnal bun pentru Banca Națională, care a menținut dobânda cheie la 7%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „În condiții de creșteri de salarii, cresc inerent mai rapid costurile cu serviciile, prețurile serviciilor. Și nu poți să crești salariile numai unei categorii sociale, salariile cresc în general”.

Economiștii explică faptul că aceste creșteri atât de puternice ale salariilor, la care se adaugă creșterea preconizată a pensiilor, vor încetini procesul de scădere a inflației. Noua prognoză a Băncii Naționale este că vom ajunge la o inflație de 4,9% la finalul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE