Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce mai putem cumpăra cu 100 de lei, după ”bugetul” lui Ciolacu. Produsele care s-au scumpit

Produsele de pe bonul de cumpărături al premierului Marcel Ciolacu își schimbă prețul de la o lună la alta. A trecut o jumătate de an de când acesta ne arăta cât de multe produse pot fi cumpărate cu doar 100 de lei. Jurnaliștii Euronews monitorizează în continuare prețurile alimentelor de pe lista de cumpărături a premierului.

Ioana Corneev, jurnalist Euronews: ”Din octombrie și până acum, din cele 15 produse alimentare câte erau trecute pe bonul respectiv, doar jumătate din acestea și-au păstrat același preț. Chiar dacă ne-am putea bucura că unele produse s-au ieftinit, altele s-au scumpit semnificativ.”

Am mers într-un hyperpermarket din București, care face parte din aceeași rețea comercială cu magazinul de unde și-a făcut cumpărăturile Marcel Ciolacu. La raionul de fructe și legume, prețurile sunt mai mari ca în urmă cu șase luni. Cel mai mult s-au scumpit castraveții cornichon, cu 3 lei și 50 de bani pe kilogram. Kilogramul de ceapă galbenă are acum un preț dublu, merele Golden s-au scumpit și ele cu 1 leu și 50 de bani, iar cartofii albi cu 1 leu. Prețul pentru salata verde a scăzut, în schimb, de la 3 lei și 49 de bani, la 2 lei și 89 de bani.

Și salamul săsesc costă mai mult ca atunci când premierul și-a publicat bonul. (INTRĂ CARTON 2) În prezent, 300 de grame costă 19 lei și 19 bani, în condițile în care Marcel Ciolacu a cumpărat același salam cu 5 lei și 20 de bani mai puțin.

Scumpiri avem și când vine vorba despre ouă, iaurt sau telemea de oaie. (INTRĂ CARTON 3) Ouăle costă acum cu 1 leu și 80 de bani mai mult, pentru un cofraj. Pentru un pahar de iaurt de 140 de grame plătim acum cu 55 de bani mai mult, iar telemeaua de oaie costă mai mult cu 2 lei și 20 de bani.

Oamenii care își fac cumpărăturile se plâng de scumpiri

Femeie: ”Prețurile au crescut, așa că ne adaptăm, nu avem de ales și clar, 100 de lei nu îți ajung pentru mare lucru. Dacă mai vrei să mai iei și ceva mai calitativ, fără diverși aditivi în alimente, nu ai nicio șansă”

Femeie: ”S-au mărit. Toată lumea știe că au luat-o razna prețurile”

Bărbat: ”Vor fi din ce în ce mai mari, apreciez eu, ca atare, asta e, ne adaptăm sau ne strângem punga și stomacul”

Femeie: ”De multe ori, din 100 de lei ajungi cu o sacoșică și nu ai luat nimic important, știu eu, ai luat niște fructe, o brânzică, un lapte, pâine. (Reporter: Cum vi se par prețurile în ultima vreme?)

Enorme. Sunt la pensie, dar mai și muncesc pe deasupra, adică nu te poți opri, nu ai cum”

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, berea, uleiul și pâinea s-au ieftinit. Prețul unei doze de bere a scăzut la jumătate. Dacă pe bonul lui Marcel Ciolacu un litru de ulei costa 8 lei și 19 bani, în aprilie este 7 lei și 49 de bani. Și pâinea s-a ieftinit, cu 70 de bani.

Zahărul, pateul de pui, șunca de porc și punga de hârtie au același preț ca în urmă cu șase luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE