Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bonul lui Marcel Ciolacu, mai scump. Ce produse costă mai mult deși au avut loc și ieftiniri

Au trecut patru luni de când premierul Marcel Ciolacu ne arăta ce poate să cumpere din magazin cu doar 100 de lei. Jurnaliștii Euronews România au mers într-un magazin din București, parte din aceeași rețea de supermarketuri din care și-a făcut cumpărăturile premierul. În ciuda unor ieftiniri, la casă plătim acum mai mult pentru aceleași produse.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: ”În luna octombrie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu își făcea public pe rețelele de socializare bonul cu o valoare mai mică de 100 de lei. De atunci și până acum, din cele 15 produse alimentare trecute pe bonul respectiv, doar trei și-au mai păstrat același preț. Și chiar dacă ne-am putea bucura că unele dintre ele s-au ieftinit, altele, au urmat trendul opus, și s-au scumpit.”

Am mers într-un supermarket din București, parte a aceluiași lanț din care și-a făcut cumpărăturile premierul. La raionul de fructe și legume, balanța între prețurile de atunci și cele de acum se înclină, mai întâi, în defavoarea noastră.

Pentru un kilogram de ceapă galbenă, prețul este cu un leu mai mare. Merele Golden s-au scumpit și ele cu 50 de bani, iar cartofii albi cu 40 de bani. Prețul pentru salata verde a scăzut, în schimb, de la 3 lei și 49 de bani, la 2 lei și 29 de bani pentru un kilogram.

Avantajul este negat de prețul pentru castraveții Cornichon. Prețul pentru un kilogram a sărit de la 4,49, la 8,99 lei, în condițiile în care, în decembrie, prețul ajungea deja la aproape 4 lei.

Nu doar prețul castraveților a crescut. Și salamul săsesc este mai scump decât atunci când premierul și-a publicat bonul. În prezent, 300 de grame costă 19 lei și 69 de bani, la fel ca în luna decembrie a anului 2023, în condițile în care Ciolacu a cumpărat același salam cu aproape 6 lei mai puțin.

Pe lista premierului sunt și mai multe produse de bază care s-au ieftinit. Ouăle sunt mai ieftine cu 30 de bani pentru un cofraj. Zahărul s-a ieftinit, la rândul său, cu 20 de bani. Iar un pahar de iaurt de 140 de grame a ajuns să coste cu aproape un leu mai puțin.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, și uleiul a continuat să se ieftinească. (CG5) Dacă pe bonul lui Marcel Ciolacu un litru costă 8 lei și 19 bani, în decembrie costa 7 lei și 89 de bani. Acum, prețul a mai scăzut cu 40 de bani.

În schimb, pateul de pui și cel de porc, dar și telemeaua de oaie, costă și acum la fel de mult ca în urmă cu patru luni.

Puse cap la cap, prețurile ne duc la o concluzie simplă: în prezent, plătim cu 1 leu și 42 de bani mai mult, pentru aceleași produse, luate din același lanț de magazine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE