Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miza vizitei lui Marcel Ciolacu la Roma: Premierul va discuta cu Giorgia Meloni și va fi primit în audiență la Papa Francisc

Marcel Ciolacu a început, miercuri, o vizită importantă la Roma. Premierul urmează să aibă convorbiri cu premierul italian, Giorgia Meloni, şi va fi primit în audienţă de Papa Francisc, la Vatican.

14/02/2024 , 21:24

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarul Romei, Roberto Gualtieri

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews România: "Este plină această sală și a fost și mai plină, au fost sute de reprezentanți ai comunităților românești din Italia. 1,2 milioane de români trăiesc, oficial, în peninsulă, iar neoficial, vorbim de două milioane. În această seară, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarul Romei și a avut o discuție de aproximativ o oră.

Mâine ar urma să fie o ședință de guvern, condusă de Marcel Ciolacu și de Giorgia Meloni, în care să se discute despre statutul românilor din Italia, pentru că știm că aceste comunități își doresc foarte mult să obțină statutul de minoritate lingvistică, statut care le-ar asigura fonduri din partea Guvernului de la Roma, cu care ar putea să fie plătiți profesori care să predea limba română în școli pentru românii care își duc copiii la școală și pentru a nu pierde contactul cu limba de acasă.

Înainte de această ședință comună de guvern, Marcel Ciolacu are audiență la Papa Francisc, va fi primit la Vatican. O informație nouă este că Marcel Ciolacu îi va da cadou Papei o icoană în care sunt ilustrați cei șapte preoți greco-catolici morți în închisorile comuniste, preoți care au fost beatificați de Papă atunci când acesta a fost în România.

Așadar, mâine va fi o zi plină, cu o agendă încărcată, iar ziua se va încheia cu forumul economic, un subiect important la Roma, pentru că Marcel Ciolacu a amintit că Italia este al doilea partener al României din punct de vedere economic.

În primele zece luni din anul trecut, s-a făcut comerț de 17 miliarde de euro între cele două state. De exemplu peste 70% din capitalul social italian este investit în companii românești din sectorul energiei. Toți actorii vor fi prezenți la întâlnirea respectivă, atât companii din România, cât și din Italia vor sta la masă și vor vedea ce investiții se pot face la noi în țară, dar și în Italia".

Șeful executivului va discuta cu autoritățile și despre cei 1.200.000 de români care locuiesc în peninsulă, români care cer să fie recunoscuți oficial drept minoritate ligvinstică.

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews, este la Roma și participă la aceste întâlniri:

Marcel Ciolacu este pentru prima dată, în calitate de premier, în capitala Italiei. Principala miză a acestei întâlniri este cerința arzătoare a milioanelor de români de a fi recunoscuți drept minoritate lingvistică în mod oficial. Deși sunt cea mai numeroasă comunitate de străini de pe teritoriul Italiei, nu beneficiază de acest statut care le-ar permite să ia fonduri de la guvernul italian. Spre exemplu, pentru a înființa școli cu predare în limba română, pentru a finanța programe de învățare în limba română. Ar fi tot felul de beneficii dacă ar obține acest statut.

Trebuie să punem această vizită și în contextul Alegerilor Europarlamentare din luna iunie pentru că românii cu dublă cetățenie , aproximativ 500.000 de la număr, pot vota doar pentru europarlamentari italieni sau doar pentru europarlamentari români.

Marcel Ciolacu dă un semnal, venind la Roma, pentru diaspora, pentru a obține voturile românilor care trăiesc aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE