Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană: "Au venit la mine în birou, inclusiv Ciolacu. M-au rugat să candidez ca independent susținut de PSD"

Mircea Geoană continuă să fie cel mai bine situat în sondajele pentru o eventuală candidatură a sa la președinție, deși el nu a anunțat că va candida. Între timp, s-a discutat chiar despre o posibilă susținere a sa de către PSD, iar secretarul general adjunct al NATO a ținut să confirme.

Mircea Geoană: "M-au rugat să candidez ca independent susținut de PSD"

"Se întâmplă ceva cu ei și evident că aud și eu și privesc declarațiile. E o anumită nervozitate, un început de iritare. E o vorbă românească: 'De ce ți-e frică nu scapi'. Și apropo de cine dă telefon cui, eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent, susținut de PSD.

Pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi președinția României. Că dânșii au numărul meu sau nu, eu am și număr belgian și românesc, nu văd o probemă. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac. (...) Sunt absolut convins că, pentru președinte, între un candidat al mașinăriei de partid și un candidat independent, întotdeauna câștigă candidatul independent, pentru că întotdeauna poporul are dreptate", a spus Mircea Geoană, la Digi 24.

Mircea Geoană nu uită cum a părăsit el PSD, iar din declarațiile sale, o eventuală candidatură la președinție, susținut de social-democrați, nu pare viabilă.

"Am fost dată afară dintr-un partid pe care l-am slujit cu bună credință, poate un șut undeva e un pas înainte.

Am la NATO de terminat un job important și sunt hotărât să-mi duc misiunea în condiții foarte bune, ca până acum. (...) Mai vedem, există opțiune politică, în viața privată, neguvernamentală. După un astfel de job, nu duc lipsă de oferte, dar mă gândesc și la interesul meu și al familiei mele, mă gândesc și la interesul țării, mă preocupă ce se întâmplă în România, am slujit țara toată viața și, dacă va fi o șansă, s-o fac. Direct sau indirect, o voi face", a precizat Geoană.

  • Geoană a fost numit secretar adjunct al NATO în octombrie 2019 și mandatul său expiră în octombrie 2024.

În ultimul sondaj INSCOP, cel din 31 ianuarie 2024, Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenția de vot a electoratului la alegerile prezidențiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu, cu 18,9% și, surpriza, Diana Șoșoacă, cu 14%.

În ultimele săptămâni s-a zvonit și că această coaliție s-ar gândi la o rocadă nu doar între prim-miniștrii dați de cele două partide (PSD și PNL), ci chiar la președinție. Marcel Ciolacu a infirmat această posibilitate.

"Legat de o eventuală rocadă la președinție, când am auzit asta, mi-am adus aminte de Putin cu Medvedev, cu rocada lor", a precizat Mircea Geoană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE