Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INSCOP: Mircea Geoană, politicianul în care românii au cea mai multă încredere

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, conduce în clasamentul politicienilor în care românii au încredere. De asemenea, președintele Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate din România, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda News.ro.

Mircea Geoană este pe primul loc în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă și foarte multă. Secretarul general adjunct al NATO este urmat Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca , cu 32.4% încredere multă și foarte multă, respectiv Victor Ponta, fost premier și fost președinte PSD, și cu 24.1%.

Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu, președintele PSD, cu un capital de încredere de 20.5%, Gabriela Firea, fostul primar general, cu 19.5%, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, cu 19.1%, Diana Șoșoacă, senator independent, cu 18.6% și George Simion, liderul AUR, cu 15.4%. În Nicolae Ciucă, președintele Senatului, au încredere multă și foarte multă 12% dintre cei intervievați, iar în Cătălin Drulă, președintele USR, 5.8%.

”Încrederea în personalități publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare a credibilității. În acest clasament, observăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă și destul de multă.

Atât Mircea Geoană, cât și Emil Boc revin după perioade grele de prăbușire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică națională, unul performând pe scena internațională, iar celălalt în administrația locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenți față de actualii lideri de partide politice, aflați în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalități mai puțin active în politica națională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Klaus Iohannis, politicianul cu cea mai mare notorietate

Potrivit sondajului INSCOP, Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98.9% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Șeful statului este urmat de: Diana Șoșoacă cu o notorietate de 96.7%, Victor Ponta cu 95.7%, Marcel Ciolacu cu 93.9%, Gabriela Firea cu 91.7% și Emil Boc cu 90.7%.

89.6% dintre cei intervievați spun că au auzit de Mircea Geoană, 84.4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă și 82.3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68.2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43.6%, iar Remus Pricopie 23.5%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, la comanda agenției News.ro, în perioada 16 – 24 ianuarie 2024, pe un eșantion de 1100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE