Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima lege din istoria UE privind violența împotriva femeilor e aproape gata. Un element-cheie împarte însă blocul comunitar

Statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au convenit asupra primei legi pentru combaterea violenței împotriva femeilor, conform platformei European Newsroom. Comisia Europeană a propus pentru prima dată o asemenea legislație pe 8 martie 2022.

Însă textul final nu a abordat suficient de concludent un element cheie, adică includerea unei definiții comune a violului, un text care a stârnit controverse în timpul negocierilor.

Prima lege din istoria UE privind violența împotriva femeilor

Europarlamentarul suedez Evin Incir și europarlamentarul irlandez Frances Fitzgerald au condus negocierile și și-au exprimat dezamăgirea, în timpul unei conferințe de presă la Strasbourg, pentru că nu s-a pus la punct și acest aspect al definirii violului.

Pasul de a include o definiție comună a violului a fost blocat de mai multe țări, în frunte cu Franța, Germania, Austria și Țările de Jos (Olanda). Aceste state au invocat diverse motive tehnico-juridice cu privire la modul de adoptare a propunerii și au susținut că UE nu are nicio competență în materie. Ele au susținut că nu există o bază legală pentru o astfel de reglementare standardizată în dreptul european, iar Germania și Franța au considerat că ar fi un risc ca o instanță să poată anula totul, prin contestație.

În Franța, această reticență asupra definiției violului venea după ce președintele Emmanuel Macron l-a apărat pe actorul Gerard Depardieu, despre care a spus că beneficiază de prezumpția de nevinovăție, după ce a fost acuzat de viol și hărțuire sexuală. Macron declarase că lupta împotriva violenței asupra femeilor va fi o prioritate pentru al doilea său mandat.

Parlamentul European, alături de țări precum Belgia, Grecia, Italia sau Spania, doreau ca definiția violului să fie bazată pe absența consimțământului explicit. Patru europarlamentari spanioli au făcut parte din echipa de negocieri a Parlamentului European, iar trei dintre ei s-au exprimat cu privire la necesitatea de a aduce legislația europeană la standardele din alte țări și au dat ca exemplu Spania.

Acest acord, deși parțial, a venit după mai multe luni de negocieri intense privind combaterea violenței împotriva femeilor, o directivă cuprinzătoare care urmărește armonizarea definițiilor și a pedepselor minime pentru infractorii din blocul Uniunii Europene.

În textul de lege asupra căruia s-a convenit, se urmărește protejarea femeilor de violență, protejarea împotriva căsătoriilor forțate, mutilarea genitală și hărțuirea online. Textul incriminează și urmărirea cibernetică, hărțuirea cibernetică și incitarea cibernetică la ură sau violență în întreaga Uniune Europeană.

Comisia Europeană va trebui să raporteze la fiecare cinci ani dacă regulile trebuie actualizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE