Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul de cazuri de violență domestică crește îngrijorător în România. Victimele sunt femei, de cele mai multe ori

Numărul cazurilor de violență domestică a crescut îngrijorător în România. Doar în primele nouă luni ale anului au fost raportate de poliție aproape 80 de mii de cazuri. De cele mai multe ori, victimele sunt femei.

La nivel european, România e printre țările cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor.

În România, cele mai multe victime sunt femei - peste 30 de mii. În rândul bărbaților au fost înregistrate peste 8.000 de victime, iar dacă vorbim de minori, numărul acestora este de peste 6.500.

Dintre cele aproape 80 de mii de cazuri de violență domestică ajunse în atenția poliției, cele mai multe au avut loc în mediul rural - peste 40 de mii, în timp ce, peste 37 de mii de fapte au fost comise în mediul urban. Diferența, evident, nu e mare.

În ceea ce privește tipul de violență, în cele mai multe cazuri - peste 60% dintre situații, este vorba despre loviri. Amenințări sunt într-o proporție de 12%.

Cele mai multe dintre infracţiunile legate de familie sunt comise la domiciliu - peste 35 de mii. Peste 7.600 au avut loc în spaţiul public.

Toleranța față de faptele de violență domestică este încă mare în România. Barometrul violenței de gen din țara noastră, realizat de Centrul Filia, arată că 1 din 4 români consideră că este acceptabil ca bărbatul să nu își lase partenera să-și folosească banii cum dorește. Tot 1 român din 4 crede că o femeie nu poate ieși în oraș neînsoțită de partener și 23% dintre români consideră acceptabil ca unei femei să i se interzică de către partener să aibă un grup de prietene. Lipsa de educație sau lipsa unor măsuri de protecție pentru victimele violenței a făcut ca, în ultimii 8 ani, peste 420 de românce să fie ucise de partenerii lor.

La nivel european, România este printre țările cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor.

Alte date, pe scurt:

  • 86% dintre bărbați și 76% dintre femei sunt de acord că femeile au nevoie de protecția unui bărbat;
  • 66% dintre bărbați și 57% dintre femei sunt de acord că bărbatul este capul familiei;
  • 45% dintre bărbați și 38% dintre femei sunt de acord că femeile ar trebui să-și asculte partenerul;
  • 24% dintre bărbați și 15% dintre femei spun că este mai bine să rămâi într-o căsătorie nereușită decât să nu te căsătorești deloc.

Ce ar trebui să facă victimele violenței domestice. 80% dintre cazuri rămân neraportate

Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA, a vorbit la Euronews România despre subiect. Sunt victime care se plâng pe Facebook, de pildă, că sunt abuzate. De ce acolo și de ce se întâmplă asta?

Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA: „Este rezultatul faptului că noi nu avem campanii de informare și de sensibilizare cu privire la violența domestică în România. În niciun caz nu avem campanii naționale finanțate de stat. Noi nu vorbim în școală despre violență domestică, nu vorbim în școală despre relații sănătoase, despre ce înseamnă abuzul, despre cum recunoaștem că suntem într-o relație abuzivă”.

„Ce trebuie să faci când ești într-o situație de violență: în primul rând, dacă vorbim despre o situație cu risc, se întâmplă în acest moment, este foarte important să sunăm la 112. Un echipaj de poliție poate să intre în locuință fără să primească acordul altcuiva din interior. (...) Se poate emite sau nu un ordin de protecție provizoriu. Se emite pe loc din partea poliției. Agresorul este înlăturat din locuință indiferent dacă locuința este pe numele lui, indiferent dacă locuința este în chirie și proprietarul nu este de acord”.

„Ordinul de protecție provizoriu are o valabilitate de cinci zile. În aceste cinci zile, victima are un răgaz ca să poată să strângă mai multe probe cu privire la violența domestică pe care a trăit-o, se prezintă ulterior în fața instanței, care poate să prelungească ordinul de protecție provizoriu într-un ordin de protecție care e valabil până la șase luni, emis de instanță”.

„Dacă nu acesta este cazul și suntem într-o relație violentă de foarte mulți ani, dar nu acum suntem într-o situație de risc, putem să mergem direct la judecătorie și să completăm un formular prin care cerem un ordin de protecție. O să primim automat din partea judecătoriei un avocat din oficiu care ne va reprezenta. Aceste cazuri se judecă cu rapiditate, în jur de 24-48 de ore fiecare caz, atunci, putem să primim un ordin de protecție valabil până la șase luni, care, practic, interzice agresorului orice fel de contact cu victima, precum și păstrarea unei distanțe stabilite de judecător”.

„Dacă suntem martori unor astfel de situații, trebuie să sunăm la 112, pentru că putem salva o viața (...)”.

„Există progres și în România. Avem, totuși, un număr de adăposturi și de servicii pentru victime mai mare decât era în anii precedenți, dar încă suntem departe de standardele internaționale și noi pentru asta ieșim în stradă, chiar și acum o lună, ca să cerem mai multe servicii pentru supraviețuitoare și ajutor pentru ele să își refacă viața”.

„Studiile ne arată că undeva la 80% dintre cazurile de violență domestică rămân neraportate. Faptul că noi avem raportări în creștere în fiecare an înseamnă că încrederea femeilor în autorități a crescut, înseamnă că ajutorul din partea autorităților a crescut”.

Puțini agresori fac închisoare, de fapt, în România

Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA: „Din păcate, sunt foarte puține cazurile în care ajungi, de fapt, să faci închisoare, ca urmare a violenței domestice, în România. Sunt cazurile absolut halucinante, cu foarte multe zile de spitalizare, ca să ajungi, de fapt, după gratii. Dar e foarte important că, deja de un an, avem sistemul de monitorizare electronică a agresorilor (...) - e adevărat, în patru județe, sperăm că se va extinde serviciul - când Poliția poate să afle din timp, să îl sune pe agresor și să intervină”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE