Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordinul de Protecție ar putea fi extins și pentru alte tipuri de violență față de cea domestică. Proiectul de lege a fost votat de Parlament

Poliția Română a intervenit anul trecut în peste 100.000 de cazuri de violență domestică, anunță șeful instituției. Media națională depășește, astfel, 270 de sesizări pe zi.

Începând din acest an, Ordinul de Protecție ar putea fi extins și pentru alte tipuri de violență, inclusiv pentru cele online.

Proiectul de lege a fost votat de Parlament, iar acum urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Anul trecut au fost emise peste 13.000 de ordine de protecție, numai pentru cazuri de violență domestică.

”Pe parcursul anului 2023, numărul faptelor penale care constituie fapte penale din sfera violenței domestice a fost de 57.851 de infracțiuni, în creștere cu 4,8% față de anul 2022.

Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violențe. Există un număr mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

Dar, în același timp, acest număr indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.”, a declarat Benone-Marian Matei, inspectorul general al Poliției Române.

Conform IGPR, există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

La nivelul Poliţiei Române se urmăreşte eficientizarea modului de intervenţie la alertele generate de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), potrivit principiului "cel mai apropiat poliţist intervine", prin dezvoltarea aplicaţiei de monitorizare GPS a echipajelor auto de poliţie ce acţionează în segmentul stradal, instalarea unor camere video montate pe autospeciale şi a unui sistem LPR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE