Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Singurul sanctuar pentru cai din regiunea Balcanilor. Un bărbat îi salvează pe cei care au fost abandonați

Și caii pot fi salvați. Un bărbat din Serbia a construit un sanctuar pentru aceste animale. Mulți sunt cai de cursă care au fost abandonați după ce nu au mai performat. Este singurul sanctuar pentru cai din regiunea Balcanilor.

Serbia: sanctuar pentru caii abandonați

Caii sunt o specie aparte. Nu sunt animale de companie, dar nici nu mai sunt folosiți la muncile câmpului, ca în trecut. De aceea, mulți sunt pur și simplu părăsiți și abuzați. Există și proprietari care nu își mai permit să îi întrețină și atunci îi abandonează.

Impresionat de povestea unui cal bolnav, un bărbat din Serbia a avut ideea de a-i salva pe cei aflați în suferință. Și așa a ajuns să construiască un sanctuar.

Zeljko Ilicic, proprietarul sanctuarului pentru cai: „Deschiderea sanctuarului a fost ceva spontan. La început, obișnuiam să salvez animale mici, sălbatice, dar eram martor zilnic la suferința cailor. Unul dintre ei a avut o soartă tristă. Era pe punctul de a fi eutanasiat și am decis să încerc să îl aduc la viață și să-l cumpăr dacă supraviețuiește. A reușit. Așa am salvat primul meu cal”.

Caii au nevoie de îngrijire specială, spre deosebire de alte animale.

Zeljko Ilicic, proprietarul sanctuarului pentru cai: „Caii necesită multă muncă și îngrijire, nu învață să se îngrijească singuri. Aceasta este diferența dintre ei și câini sau pisici. Dacă întrerupi lucrul cu ei, ajung în situația în care au nevoie de ajutor permanent”.

Bărbatul spune că este singurul sanctuar pentru cai din Balcani.

Violeta Jovic, voluntară: „După un timp, m-am mutat aici. Sunt aici din 2018. Locuiesc aici, la sanctuar. A început ca voluntariat, ca hobby, iar acum a devenit un loc de muncă, un stil de viață. Aceasta este viața mea”.

Atunci când caii sunt recuperați, după traumele suferite, sunt dați spre adopție. Sunt publicate anunțuri pe rețele sociale. Unii dintre ei au fost adoptați de oameni generoși, alții au rămas să fie îngrijiți la sanctuar.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE