Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

New York Times: Netanyahu ar fi anulat riposta împotriva Iranului după discuțiile cu Biden

Președintele american Joe Biden l-a convins pe premierul Benjamin Netanyahu să nu aprobe atac de represalii imediate împotriva Iranului, după ce regimul de la Teheran a ordonat lansarea a aproape 300 de drone și rachete asupra statului israelian, relatează New York Times.

Mai mulți membri ai Cabinetului de război al Israelului au fost de acord cu declanșarea de represalii, dar au revenit asupra deciziei, pe fondul discuției dintre premierul Benjamin Netanyahu cu președintele american Joe Biden și în lipsa unor pagube grave provocate de Iran.

Președintele american a transmis Israelului că interceptarea aproape a tuturor dronelor și rachetelor iraniene a reprezentat o victorie importantă, astfel încât este posibil să nu fie necesare noi represalii, au precizat oficiali americani, conform sursei citate.

După atacul Iranului, președintele american Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu și a reiterat ”sprijinul de neclintit” al SUA față de securitatea Israelului.

"I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului", a afirmat Joe Biden, potrivit New York Times.

Casa Albă: ”Nu vrem un război în toată regula cu Iranul”

Statele Unite nu vor nici o "escaladare", nici un "război în toată regula cu Iranul”. Mesajul a fost transmis duminică de un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

"Preşedintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele şi zilele următoare ne vor spune multe", a declarat Kirby pentru NBC, conform Agerpres.

Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac masiv cu drone şi rachete, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a stârnit temeri cu privire la o explozie regională. Acesta a fost "dejucat", conform armatei israeliene, în timp ce Iranul a salutat ceea ce a spus că a fost un răspuns justificat la atacul care i-a distrus consulatul de la Damasc.

"Le-am spus foarte clar tuturor părţilor, inclusiv Iranului, ce vom face (...) şi cât de în serios vom lua orice potenţială ameninţare la adresa personalului nostru" din Orientul Mijlociu, a spus Kirby.

Dezacordurile au fost din ce în ce mai vizibile în ultimele săptămâni între Joe Biden şi Benjamin Netanyahu, pe care preşedintele american îl învinovăţeşte pentru desfăşurarea războiului de peste şase luni în Gaza, care este lovită de o tragedie umanitară şi ameninţată de o foamete pe scară largă.

"Vom continua să lucrăm cu el, îl vom sfătui", a spus Kirby, reiterând că Statele Unite vor "continua să-i ajute (pe israelieni) să se apere".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE