Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran-Israel, cronica unui atac anunțat. „Iranul nu putea să aibă decât o reacție militară, pentru că una diplomatică n-are niciun efect”

Iranul a lansat, sâmbătă, un atac cu aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului. Armata de la Tel Aviv a anunțat că cele mai multe au fost interceptate și că nu există consecințe grave. Doar o bază militară a suferit pagube minore. Este prima dată când Iranul atacă Israelul direct de pe propriul teritoriu. Jurnalistul Cătălin Lența a vorbit în platoul Euronews despre conflictul Iran-Israel.

„Iranul nu putea să aibă decât o reacție militară, pentru că una diplomatică n-are niciun efect”

Este cumva cronica unui atac anunțat?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Exact și iată de ce îmi susțin afirmația. Atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc a avut loc pe 1 aprilie. Știm că au murit doi generali și alți cinci membri ai Gărzilor Revoluționare, acea trupă care răspunde direct la comanda Ayatollahului Ali Khamenei, care e, de fapt, liderul Iranului. De atunci, au tot curs amenințările iraniene cu o reacție și nu putea fi decât o reacție militară, pentru că una diplomatică n-are niciun efect.

Deci, au trecut aproape două săptămâni până la atacul iranian, știam că acesta va veni, nu știam în ce formă: va fi prin proxy, adică prin cei apropiați: Hezbollah, Hamas, rebelii Houthi sau grupările din Irak, sau va fi un atac de pe sol iranian. Ei bine, iată că am aflat. A fost cu mai mult decât ne așteptam. New York Times vorbește de 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol.

Interesant este faptul că acestea nu au ajuns instantaneu în Israel. După ce armata israeliană a detectat lansarea lor, au venit și cei de la Gărzile Revoluționare care au spus: Am atacat Israelul, dar mai durează câteva ore până ajung dronele deasupra Israelului, ceea ce a dat timp Israelului, care era deja într-o stare de alertă maximă - suplimentase numărul militarilor din toate forțele - s-au pregătit foarte intens, sunt convins de acest lucru. Aliații Israelului - Statele Unite fiind cel mai puternic aliat al statului ebraic - au trimis militari în zonă”, a precizat jurnalistul Euronews.

Implicarea Iordaniei în atacul Iranului asupra Israelului

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Acum, nici nu știm exact ce au țintit iranienii. Baza din Deșertul Negev, aceea ușor avariată, a fost una dintre ținte, dar în rest au fost alarme iraniene asupra marilor orașe, dar majoritatea dronelor și rachetelor au fost distruse. Să ne gândim că în drumul lor din Iran au trecut peste Iordania. Iordania anunța chiar aseară, după lansarea atacului, după confirmarea acestuia, că va distruge orice obiect zburător neidentificat care trece pe deasupra țării, care îi violează spațiul aerian. Și sigur au făcut-o și cei din Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru că ei nu sunt parte în război, dar nici nu vor să își vadă țara implicată.

Surprinzător, unele drone au fost distruse deasupra Siriei, ei bine, aici poate că era o altă așteptare. Siria nu e controlată de Bashar al-Assad decât în mică măsură, după cum știe lumea. El e în Damasc, are o feudă acolo și în jurul Damascului, în rest, este influența rusă. Să nu uităm, Rusia are cel puțin două baze militare și sunt mulți militari ruși în Siria. Toți ne așteptam ca rușii să bruieze, cu mijloace electronice, răspunsul Israelului deasupra Siriei, ei bine, o bună parte dintre drone și rachete a fost doborâtă și deasupra Siriei, ceea ce ne face să credem că cineva n-a vrut ca acest conflict să capete o amploare. Și îl citez pe liderul suprem iranian, Ali Khamenei, care a spus că: Vom răspunde, că statul ticălos Israel trebuie pedepsit, dar în același timp, ministrul de Externe iranian transmitea Washingtonului, în Oman, că vor răspunde, dar nu de natură să amplifice conflictul pentru că interesul Omanului este să vadă pace în Fâșia Gaza, de la care, de fapt, au pornit toate. Ceea ce ne poate duce la concluzia - sper să nu fiu rău înțeles - că a fost o lovitură in-house - adică mai mult pentru opinia internă iraniană care aștepta acest răspuns. Dar implicațiile sunt mari. Este prima dată când Iranul atacă Israelul de pe teritoriul său, Israelul a răspuns că în 24 de ore va reacționa, evident, tot militar, nu poate să fie de altă natură.

Avem o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în această seară și bine că s-a trezit Consiliul de Securitate, care a știut să reacționeze la toate faptele mai puțin importante, dar n-a știut să reacționeze când trebuie. Să ne gândim că ieri (n.r. sâmbătă), Iranul blocase în apropierea apelor teritoriale un vas portcontainer care ar aparține în proporție de nu știu cât - 20% - și unui cetățean evreu. Ei bine, atunci trebuia să se sesizeze imediat Consiliul de Securitate al ONU și să se întrunească de urgență pentru că era un act premergător războiului. Acum, la ce să ne așteptăm? Va fi o condamnare fermă, pe toate vocile, se va cere neescaladarea conflictului. (...) De altfel, Joe Biden a dat de înțeles foarte clar că SUA nu vor interveni militar în invadarea Iranului sau într-un răspuns de altă natură. Ei au luptat cot la cot noaptea trecută cu israelienii, mijloacele armate americane au interceptat drone și rachete și le-au doborât, să nu uităm că americanii sunt prezenți și în Marea Roșie, unde vizează atacurile lansate de rebelii Houthi, care sunt aliați ai Iranului”.

„O dovadă a capabilității Iranului de a reacționa singur”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „E prima dată, repet, când a avut loc un atac direct de pe teritoriul iranian. A fost o dovadă a capabilității Iranului de a reacționa singur, pentru că rachetele trase de Hezbollah din sudul Libanului către nordul Israelului fac parte - hai să spunem - din rutina zilnică. Acolo, de când a început războiul dintre israelieni și palestinieni în Fâșia Gaza, Hezbollahul (...) s-a dovedit mai mult o furtună calmă într-un pahar cu apă”.

„Cum am spus - erau obligați pentru ochii opiniei publice să reacționeze, pentru că în felul ăsta îi ții pe ceilalți sub coordonarea ta arătând că îți pasă, nu-i așa? (...) Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Până la Consiliul de Securitate al ONU toate țările îndeamnă la reținere: Franța, Germania, Statele Unite și China, cea din urmă cerând restrângere și reținere în acest conflict”, a mai adăugat jurnalistul.

„Consiliul de Securitate nu prea își îndeplinește rolul”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „ONU e o idee măreață, e o organizație extraordinare de binevenită, dar Consiliul de Securitate nu prea își îndeplinește rolul. (...) Consiliul de Securitate va da o declarație - sunt convins - tăioasă și arzătoare, va condamna părțile, va cere neescaladarea conflictului, revenirea la masa negocierilor și mai multă înțelegere și umanism pentru populația din Fâșia Gaza. Hai să vedem diseară comunicatul și mai vorbim”.

„Înțelegerea trebuie făcută între Israel și palestinieni. Toată lumea spune că de acolo poate să vină armistițiul și apoi, pacea și înțelegerea. Dar, ce să vezi, Israelul spune că nu se oprește până nu elimină Hamasul. Greu de crezut totuși că o organizație de o asemenea amploare poate fi distrusă. Poți să îi omori liderii - și ne aducem aminte povestea Hydrei din mitologie - îi tai un cap și îi creșteau două, trei la loc. Nimeni nu garantează că se va întâmpla. Trebuie pus ceva pe masă, ceva la schimb. Soluția celor două state e o soluție larg acceptată în plan internațional, adică Israelul și Palestina, avem țări inclusiv în Europa - Spania, de exemplu, care spune că e pregătită până în iulie să recunoască un Stat Palestinian. La ONU a picat ideea aceasta (...). Probabil, la un moment dat, se va ajunge la un armistițiu de lungă durată în Fâșia Gaza (...). Israelul și-a luat mâna de pe Fâșia Gaza de ceva vreme, dar să ne amintim de Planul în trei puncte de la începutul războiului, că Israelul va rămâne să organizeze și să conducă Fâșia Gaza o perioadă.

Toată lumea se așteaptă la o ofensivă în orașul Raffah, o aglomerație urbană importantă și ea, punctul de trecere cu Egiptul la această oră și în zonă sunt mulți, peste un milion și jumătate de oameni, câți erau înainte plus toți cei care au fugit din Gaza City, din nord”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE