Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron, alături de alți doi lideri din Orientul Mijlociu cer un armistiţiu "imediat" în Gaza și avertizează împotriva unei ofensive la Rafah

Preşedinţii francez Emmanuel Macron, egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi regele Iordaniei Abdullah al II-lea au lansat luni un apel la o încetare "imediată" a focului şi eliberarea "tuturor ostaticilor" din Fâşia Gaza şi au avertizat Israelul împotriva "consecinţelor periculoase" ale unei ofensive la Rafah, relatează AFP.

"Războiul din Gaza şi suferinţele umane catastrofale pe care le provoacă trebuie să se încheie imediat", au scris ei într-un articol publicat în patru jurnale, printre care Le Monde.

O ofensivă la Rafah "nu va face decât să crească pierderile umane”

O ofensivă la Rafah "nu va face decât să crească pierderile umane şi suferinţele, să agraveze riscul şi consecinţele deplasării forţate masive a populaţiei din Fâşia Gaza şi să conducă la ameninţarea unei escaladări în regiune", au adăugat cei trei şefi de stat.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a fost stabilită o dată pentru o ofensivă asupra oraşului Rafah care, potrivit Israelului, este unul dintre ultimele bastioane ale Hamas în Fâşia Gaza.

Victoria asupra mişcării islamiste palestiniene "necesită intrarea în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Se va întâmpla - există o dată", a afirmat premierul israelian într-o înregistrare video.

În acelaşi timp, noi negocieri indirecte în vederea unui armistiţiu sunt în desfăşurare în această săptămână între Israel şi Hamas, ai căror oficiali s-au întâlnit la Cairo cu mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

Duminică, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat că armata pregăteşte o operaţiune militară asupra oraşului Rafah unde sunt înghesuiţi circa 1,5 milioane de palestinieni, în pofida temerilor comunităţii internaţionale, în a şaptea lună a războiului împotriva Hamas.

Statele Unite şi-au reafirmat luni ferm opoziţia faţă de orice operaţiune majoră israeliană la Rafah. "Am comunicat clar Israelului că noi considerăm că o invazie militară masivă la Rafah ar avea un efect extrem de nefast asupra acestor civili şi, în cele din urmă, ar afecta securitatea Israelului", a declarat presei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE