Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană şi-a retras majoritatea trupelor din sudul Fâşiei Gaza

Armata israeliană a retras mai multe trupe terestre din sudul Fâșiei Gaza, lăsând acolo doar o brigadă, la șase luni de la începutul ofensivei sale, a declarat duminică un purtător de cuvânt al forțelor, potrivit Reuters.

Armata nu a oferit detalii despre motivele sale sau despre numărul de soldați implicați. Decizia vine la scurt timp după presiunile făcute de SUA, cel mai mare aliat al său, de a lua măsuri de protejare a civililor din Gaza.

Egiptul se pregătește să găzduiască o nouă rundă de discuții menite să ajungă la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Nu a fost clar dacă retragerea va întârzia o incursiune anunțată de mult timp în orașul Rafah din sudul Gaza, despre care liderii israelieni au spus că este necesară pentru a elimina Hamas.

Locuitorii palestinieni din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, care a fost supus bombardamentelor israeliene în ultimele luni, au declarat că au văzut forțele israeliene părăsind centrul orașului și retrăgându-se în cartierele estice.

Ofensiva israeliană, lansată după atacul Hamas din 7 octombrie, s-a concentrat în ultimele luni asupra sudului Fâșiei Gaza.

Peste 250 de ostatici au fost capturați și aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie, potrivit unui bilanț israelian. Mai mult de 33.100 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE