Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa crește cheltuielile de apărare. Norvegia, investiție istorică pentru finanțarea armatei

Norvegia a anunțat o creștere istorică a bugetului de apărare pe fondul creșterii risculurilor de securitate în regiune.

Aproape 52 de miliarde de euro vor fi oferiți suplimentar armatei în următori 12 ani. Recent și Germania, cea mai mare economie europeană, dar și alte state, au anunțat creșterea finanțărilor pentru armată.

Schimbarea de atitudine, în ceea ce privește investițiile în apărare, vine în condițiile în care Rusia nu renunță la războiul declanșat în Ucraina.

Mai multe state schimbă politicile de apărare

Tot mai multe state își schimbă politicile de apărare și lansează programe noi de modernizare a armatei.

Norvegia, țară care are granițe comune cu Rusia, crește finanțările pentru apărare, dar și numărul recruților.

”Ne confruntăm cu o agravare de durată a politicii de securitate în partea noastră a lumii. Avem, așadar, nevoi mari și carențe semnificative în materie de apărare aici, acasă.

Avem nevoie de o apărare adaptată la vremurile și provocările actuale.”, a declarat Jonas Gahr Store, prim-ministrul Norvegiei .

În Țările de Jos mii de tineri au primit un mesaj din partea Ministerului Apărării prin care au fost informați că serviciul militar, care acum este voluntar, ar putea deveni obligatoriu în caz de război.

Săptămâna aceasta statele NATO au decis accelerarea eforturilor pentru ca toți membrii să atingă plafonul de finanțare pentru apărare de 2 la sută din PIB.

Și țările europene care nu fac parte din alianța militară și-au stabilit drept prioritare creșterea bugetelor militare în următorii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE