Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german al Apărării spune că țara trebuie să îşi pună problema serviciului militar obligatoriu

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu, notează AFP.

"Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase", a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

"Nu putem ignora această dezbatere", a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. "Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină", a continuat ministrul apărării.

În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Germania a atins obiectivul NATO în privința bugetului pentru apărare

Pe de altă parte, ministrul a salutat faptul că Germania a atins pentru prima dată după decenii obiectivul NATO, potrivit căruia ţările membre trebuie să aloce cel puţin 2% din bugetul lor pentru apărare.

Cu un buget federal la apărare cu o sumă record de 72 de miliarde de euro, este vorba de 2,1%, a precizat Boris Pistorius.

"Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei", a declarat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani.

La sfârşitul lui 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr "coloana vertebrală a apărării colective în Europa" şi a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datau din 2011.

În orientările sale, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să se poată angaja şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.

Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE