Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The New York Times: "Schimbarea de eră", promisă de Scholz în armata germană, stagnează

La doar câteva zile după ivadarea Ucrainei, cancelarul german Olaf Scholz a promis să revitalizeze armata germană, care fusese în mare parte neglijată de la sfârșitul Războiului Rece.

Elementul central al acestui plan a fost promisiunea unei injecții financiare de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor armate. Dar, aproape doi ani mai târziu, experții și ofițerii militari spun că "Zeitenwende", sau "schimbarea de eră", promisă de Scholz este prea puțin vizibilă.

O mare parte din banii promiși fie nu s-au materializat, fie sunt destinați unor sisteme care nu vor ajunge în mâinile militarilor timp de ani de zile din cauza întârzierilor în ceea ce privește achizițiile, notează The New York Times. Schimbarea a fost atât de lentă încât unii ofițeri se întreabă ce se va întâmpla, în contextul amenințării tot mai mari din partea Federației Ruse la adresa securității Europei.

"Zeitenwende se stinge deja", a declarat Anton Hofreiter, expert în politică externă și membru al Parlamentului din partea Partidului Verzilor, care face parte din coaliția de guvernare. "Prea multe lucruri nu sunt finanțate", a mai spus el jurnaliștilor de peste Ocean.

Școala de Artilerie a Armatei Germane

Nicăieri nu este mai clară nevoia unei schimbări rapide decât la Școala de Artilerie a Armatei Germane. Baza a fost construită în anii ‘60, când armata Germaniei de Vest se reconstruia sub supravegherea aliaților în timpul Războiului Rece. Dar scopul său - instruirea unităților de artilerie care puteau sprijini infanteria - a devenit în mare parte învechit odată ce Războiul Rece s-a încheiat și amenințarea unui război terestru în Europa s-a îndepărtat.

Deși anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 și invazia pe scară largă a Ucrainei, începută în februarie 2022 au schimbat percepția amenințării în Europa, școala va trebui să aștepte până în 2042 înainte de a fi finalizate renovările programate, conform ultimului plan.

Două dintre clădirile bazei sunt goale și așteaptă să fie demolate. 85% din clădirile sale necesită renovare, potrivit ultimului raport al Parlamentului, publicat în februarie.

Colonelul Olaf Tuneke, care conduce școala de artilerie, spune că nerăbdarea pentru o schimbare reală poate fi observată la unii soldați și ofițeri tineri, care se așteptau ca mai multe îmbunătățiri să apară mai repede. Cu toate acestea, el este optimist. În octombrie, el a pus în funcțiune primul batalion nou de artilerie al armatei în mai bine de trei decenii.

Germania are în prezent aproximativ 181.000 de militari

La apogeul Războiului Rece, când Germania avea aproape o jumătate de milion de militari activi, armata, cunoscută sub numele de Bundeswehr, avea 83 de batalioane de artilerie. Când Rusia a atacat Ucraina anul trecut, avea doar patru.

Germania are în prezent aproximativ 181.000 de militari și dorește să mai adauge încă 22.000 până la sfârșitul deceniului.

Conform unui studiu recent, birocrația se face vinovată pentru încetinirea achiziționării de noi arme pentru Bundeswehr. Înainte de modificările aduse de guvernul Scholz, orice persoană din armată care dorea să cheltuiască mai mult de 1.000 de euro pentru o singură comandă trebuia să facă acest lucru prin intermediul unui birou de achiziții civile separat, unde cererile puteau să dureze ani de zile. Acest prag a fost ridicat acum la 5 000 de euro, dar achizițiile continuă să fie lente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE