Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania crește investiția în apărare cu 100 de miliarde de dolari pe fondul războiului din Ucraina

Partidele din Germania au ajuns la un acord pentru a mări finanțarea pentru apărare. CDU a hotărât să sprijine planurile Guvernului Germaniei de creștere masivă a cheltuielilor militare. Decizia apare în contextul războiului din Ucraina și vine în sprijinul angajamentului Germaniei în NATO. În ciuda acestei investiții, Germania încă nu a atins 2% din PIB pentru apărare.

Guvernul de coaliție al Germaniei și Uniunea CDU/CSU au convenit, duminică, 29 mai, detaliile cu privire la creșterea cu 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) a cheltuielilor militare ale statului, titrează DW.

După dezbateri îndelungate, părțile au ajuns la un consens cu privire la crearea unui fond special pentru armată.

Christine Lambrecht, ministrul Apărării din Germania, a spus despre această decizie că este un "demers necesar urgent". Într-o postare pe Twitter, oficialul a precizat că: "în sfârșit, putem să ne echipăm trupele așa cum merită, având nevoie urgentă, astfel încât să asigure apărarea națională, dar și a Alianței (NATO – n.red)."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a spus, de asemenea, că fondul special este "un pas uriaș" pentru securitatea Germaniei și a Europei.

"Cu 100 de miliarde de euro, ne asigurăm că forța armată a Germaniei își poate îndeplini misiunea de apărare mai bine ca niciodată", a scris el pe Twitter.

Ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a salutat deopotrivă decizia.

Este "un compromis bun, unul prin care ne asigurăm că NATO se poate baza pe noi", a declarat ea luni la postul public german de radio Deutschlandfunk.

Olaf Scholz a solicitat sprijinul partidelor de opoziție în prealabil, deoarece propunerea avea nevoie de o majoritate de două treimi în parlament, pentru a fi adoptată.

Investiția masivă în forțele armate germane a fost declanșată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE