Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Germania crește investiția în apărare cu 100 de miliarde de dolari pe fondul războiului din Ucraina

Publicat de: Euronews

Partidele din Germania au ajuns la un acord pentru a mări finanțarea pentru apărare. CDU a hotărât să sprijine planurile Guvernului Germaniei de creștere masivă a cheltuielilor militare. Decizia apare în contextul războiului din Ucraina și vine în sprijinul angajamentului Germaniei în NATO. În ciuda acestei investiții, Germania încă nu a atins 2% din PIB pentru apărare.

Guvernul de coaliție al Germaniei și Uniunea CDU/CSU au convenit, duminică, 29 mai, detaliile cu privire la creșterea cu 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) a cheltuielilor militare ale statului, titrează DW.

După dezbateri îndelungate, părțile au ajuns la un consens cu privire la crearea unui fond special pentru armată.

Christine Lambrecht, ministrul Apărării din Germania, a spus despre această decizie că este un "demers necesar urgent". Într-o postare pe Twitter, oficialul a precizat că: "în sfârșit, putem să ne echipăm trupele așa cum merită, având nevoie urgentă, astfel încât să asigure apărarea națională, dar și a Alianței (NATO – n.red)."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a spus, de asemenea, că fondul special este "un pas uriaș" pentru securitatea Germaniei și a Europei.

"Cu 100 de miliarde de euro, ne asigurăm că forța armată a Germaniei își poate îndeplini misiunea de apărare mai bine ca niciodată", a scris el pe Twitter.

Ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a salutat deopotrivă decizia.

Este "un compromis bun, unul prin care ne asigurăm că NATO se poate baza pe noi", a declarat ea luni la postul public german de radio Deutschlandfunk.

Olaf Scholz a solicitat sprijinul partidelor de opoziție în prealabil, deoarece propunerea avea nevoie de o majoritate de două treimi în parlament, pentru a fi adoptată.

Investiția masivă în forțele armate germane a fost declanșată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE