Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 96. Rusia suferă pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang inferior

Este a 96-a zi de război în Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski a menționat că Rusia ar trebui să fie declarată ”stat terorist”, așa cum demonstrează „realitatea de zi cu zi” în țara sa de la invazia rusă. În tot acest timp luptele continuă pe teritoriul ucrainean, iar statele continuă să ofere ajutor acestei țări. Astfel, Polonia oferă Ucrainei 18 mortiere, iar Republica Cehă va trimite noi ajutoare militare.

Zelenski s-a adresat țărilor Uniunii Europene: „Certurile interne trebuie să înceteze”

UPDATE 21:55 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat luni țărilor din blocul comunitar și le-a îndemnat la „o mai mare unitate” care să permită adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, transmite AFP preluată de Agerpres.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul summitului extraordinar al UE la Bruxelles.

„Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficace la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

Un jurnalist francez a fost ucis în Ucraina. Parisul cere anchetă

UPDATE 18:40 Un jurnalist francez care lucra pentru BFMTV şi care însoţea civili la bordul unui autobuz umanitar a fost ucis în estul Ucrainei, a anunţat luni preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

„În calitate de jurnalist, Frederic Leclerc-Imhoff se afla în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili nevoiţi să fugă pentru a scăpa de bombele ruseşti, a fost rănit mortal”, a scris şeful statului, citat de AFP.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată luni într-o vizită la Kiev, a cerut o anchetă transparentă în acest caz, transmite Agerpres.

Luptătorii ucraineni de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea

UPDATE 18:25 Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni al combinatului siderurgic Azovstal ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea, a anunțat luni un oficial separatist pro-rus, relevă The Guardian.

Cel puțin 1. 000 de luptători ucraineni au fost transferați pe teritoriul controlat de Rusia în urmă cu mai bine de o săptămână, după ce oțelăria Azovstal din Mariupol a fost cucerită de forțele ruse.

„Instanța va lua o decizie în privința lor”, a declarat Iuri Sirovatko, ministrul justiției din autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, potrivit AFP.

Rusia pregăteşte un atac major asupra oraşului Sloviansk din Donbas

UPDATE 14.30: Forţele ruse pregătesc o ofensivă la scară largă în jurul oraşului Sloviansk, bază a forţelor de apărare ucrainene în Donbas (estul Ucrainei), din mai multe direcţii, a declarat luni Statul Major ucrainean.

Trupele ruse transferă noi unităţi în timp ce se pregătesc să atace Sloviansk atât dinspre Izium, controlat de ruşi, un oraş aflat la aproximativ 50 de kilometri mai la nord, cât şi dinspre orăşelul Liman, recent capturat, se menţionează în buletinul zilnic al Statului Major ucrainean cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front.

Lavrov dezminte că Putin este bolnav

UPDATE 13.30: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezminţit duminică seară că preşedintele Vladimir Putin este bolnav, dând asigurări că nu a prezentat niciun semn în acest sens.

Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa privată sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată discutate în public.

Dar, ca răspuns la o întrebare a postului de televiziune francez TF1, Serghei Lavrov a declarat într-un comunicat: „Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană (Putin) semne ale vreunei boli ori afecţiuni".

Rusia suferă pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang inferior, afirmă Marea Britanie

UPDATE 12.30: Rusia pare să fi suferit pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang mediu şi inferior în conflictul cu Ucraina, existând perspectiva unei eficienţe militare mai slabe în viitor, a declarat Ministerul Apărării britanic luni.

Comandanţii de brigadă şi de batalion au fost desfăşuraţi probabil în cele mai periculoase aliniamente, în timp ce ofiţerii de rang inferior au fost nevoiţi să conducă acţiuni tactice de nivel redus, a indicat ministerul pe Twitter în noua actualizare a informaţiilor de pe frontul ucrainean furnizate de serviciile sale secrete.

„În contextul tot mai multor informaţii credibile despre revolte în rândul forţelor ruse desfăşurate în Ucraina, lipsa unor comandanţi de pluton şi de companie cu experienţă şi credibilitate va duce în continuare la o scădere a moralului şi a disciplinei", se spune în comunicat.

Rusia îşi va plăti datoria externă utilizând o schemă similară cu plata în ruble pentru gaze

UPDATE 11.30: Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile pe care le are faţă de deţinătorii de eurobonduri utilizând un mecanism similar cu schema care în prezent este utilizată pentru plata în ruble a gazelor naturale ruseşti, informează un articol publicat luni în cotidianul financiar rus Vedomosti în care este citat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov.

Pentru a fi plătiţi, deţinătorii de eurobonduri emise de Rusia vor trebui să deschidă un cont în valută şi unul în ruble la o bancă rusească, a declarat Anton Siluanov pentru Vedomosti.

Zelenski acuză Rusia de avarierea a 90% din spaţiul locativ din Severodoneţk

UPDATE 10.30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson.

„90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus. Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare", a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk.

Zelenski l-a demis pe şeful securităţii din Harkov, care „nu a lucrat la apărarea oraşului''

UPDATE 09.30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov, în nord-estul ţării, pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului" de la începutul invaziei ruse.

„Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi", a explicat Zelenski în mesajul său video zilnic, după prima sa vizită în estul ţării de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

El a mai declarat că bombardamentele ruseşti au distrus toată infrastructura critică din Severodoneţk şi că "scopul principal" al Rusiei acum este ocuparea acestui oraş.

Forţele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre

UPDATE 08.30: Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, spune acesta într-o postare pe contul său din Telegram.

Principalele evenimente:

A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept „stat terorist'', a declarat preşedintele Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist", aşa cum demonstrează „realitatea de zi cu zi" în ţara sa de la invazia rusă.

„Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal", a afirmat Zelenski în discursul său cotidian, difuzat târziu noaptea.

Varşovia oferă Ucrainei 18 mortiere, anunţă postul public de radio polonez

Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis duminică postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală, în contextul în care Kievul încearcă să respingă un asalt intens al forţelor ruseşti în regiunea estică Donbas.

Confruntată cu bombardamente intense în provinciile sale din est, Ucraina a făcut apel la Occident să îi ofere mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a putea schimba cursul războiului.

Republica Cehă va trimite noi ajutoare militare Ucrainei

Republica Cehă intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochová.

„Este crucial ca ajutorul să fie constant"
, a afirmat ea, precizând că Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

Ministrul a confirmat că printre echipamentele militare trimise se află şi armament greu, însă nu a oferit detalii exacte despre tipul şi amploarea acestui sprijin, invocând motive de securitate.

Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului în est, în prima apariţie oficială în afara Kievului de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în estul ţării, în regiunea Harkov, de unde Moscova şi-a retras în ultimele săptămâni trupele pentru a le concentra pe alte fronturi.

„2.229 de case au fost distruse la Harkov şi în regiune. Vom restaura, vom reconstrui şi vom readuce viaţa. La Harkov şi în toate celelalte oraşe şi sate pe unde a trecut răul. Vă riscaţi vieţile pentru noi şi pentru ţara noastră. Sunt extrem de mândru de apărătorii noştri. În fiecare zi îşi riscă vieţile şi luptă pentru libertatea Ucrainei", a transmis el pe Telegram, însoţindu-şi mesajul cu un video cu vizita la trupele ucrainene de pe linia frontului din zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE