Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase luni de război în Gaza. Israelienii nu mai au încredere în promisiunile lui Benjamin Netanyahu

Israelienii comemorează victimele atacului din 7 octombrie 2023 cu proteste de amploare antiguvernamentale, la șase luni de la începutul războiului în Gaza.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Tel Aviv pentru a cere guvernului un acord de pace în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor ținuți de militanții Hamas. Oameni mai vor alegeri parlamentare anticipate și schimbarea actualului guvern condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Oamenii nu mai au încredere în guvernul lui Netanyahu

Protestatarii sunt nemulțumiți că după șase luni de război, peste o sută de oameni încă mai sunt ținuți prizonieri de militanții radicali. Ei spun că nu mai cred în promisiunile premierului, care încă de la declanșarea războiului a spus că va distruge Hamas și va elibera persoanele răpite. Ambele obiective par însă destul de incerte.

Deși a suferit pierderi, Hamas nu a dispărut și continuă să controleze regiunea devastată de război.

Protestatarii spun că este "o rușine" că Netanyahu mai este la conducere și nu văd altă soluție decât schimbarea conducerii guvernului:

"Cred că este o rușine că încă îl avem pe Bibi Netanyahu ca prim-ministru. El a spus că vrea să intre în război și să facă Hamas să dispară, să aducă toți ostaticii acasă, înapoi acasă. Din păcate, nu a reușit să distrugă Hamas. Avem încă 133 de ostatici în Gaza. Sper că sunt în viață."

"Sper să putem schimba guvernul și să avem un prim-ministru care să aibă grijă de oameni și nu doar de el sau de familia sa."

"Guvernul nostru nu funcționează pe deplin, nu este funcțional pe deplin nici în domeniul civil, nici în domeniul securității, nici în domeniul internațional, nimic. Nu există altă posibilitate decât schimbarea conducerii noastre."

Nemulțumirea oamenilor a crescut și mai mult după ce armata a anunțat că a descoperit corpul neînsuflețit al unui ostatic răpit de Hamas. Este vorba de un fermier în vârstă de 47 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE