Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel nu ia măsuri "adecvate" pentru a proteja civilii, afirmă ONU și UE

ONU și UE afirmă că Israelul nu ia măsuri "adecvate" pentru a furniza ajutor umanitar și pentru a proteja viețile civililor, potrivit euronews.com.

În urma presiunilor internaționale tot mai mari, Israelul a declarat că va deschide "temporar" două puncte de trecere - punctul de trecere terestru de la Erez și portul Ashdod.

Punctele de trecere "nu sunt suficiente"

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că aceste puncte de trecere "nu sunt suficiente pentru a preveni foametea în Gaza".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat speranța ca "aceste intenții să se materializeze efectiv și rapid", dar a subliniat că "condițiile umanitare dramatice necesită un salt calitativ în furnizarea de ajutor pentru salvarea de vieți - o adevărată schimbare de paradigmă".

Între timp, discuțiile pentru armistițiu de la Cairo ar putea stagna din nou. CNN a relatat vineri că Hamas a respins ultima propunere israeliană privind schimbul de ostatici și încetarea focului, "a afirmat că nu include niciun răspuns la solicitările lor", "propunerea israeliană nu include nimic nou".

Oficialii de securitate ai SUA și Israelului au planificat să continue discuțiile la Cairo în acest weekend, dar presa israeliană a relatat că "respingerea de către Hamas i-a determinat pe oficialii israelieni să se întrebe public dacă mai are rost să continue negocierile".

Președintele american Joe Biden a făcut o încercare de a stimula procesul: potrivit "The Times of Israel", care citează o sursă anonimă din administrația Biden, președintele american a scris scrisori liderilor Egiptului și Qatarului, invitându-i "să facă presiuni asupra Hamas pentru a accepta un acord cu Israelul privind ostaticii".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE