Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția ONU își suspendă temporar activitatea în Gaza. Măsura vine după ce șapte lucrători umanitari au fost uciși

ONU suspendă timp de 48 de ore activitățile pe timp de noapte din Gaza ale Programului Alimentar Mondial. Decizia vine după ce șapte lucrători umanitari au fost uciși luni într-un raid israelian. Pe fondul presiunilor internaționale și al protestelor în creștere, un membru al cabinetului israelian de război îi cere premierului să organizeze alegeri anticipate. 

Gaza este cel mai periculos loc din lume pentru organizațiile umanitare, spun reprezentanții acestora. Asta după ce trei britanici, un palestinian, un australian, un polonez și un bărbat cu dublă cetățenie americano-canadiana au fost uciși de o dronă israeliană. Aceștia erau voluntari și lucrau pentru ONG-ului american World Central Kitchen.  

Ciarán Donnelly, vicepreședinte pentru programe internaționale, International Rescue Committee: ”Nu am văzut niciodată un conflict care să ducă la atât de multe victime ale lucrătorilor din domeniul sănătății, atât de multe victime ale lucrătorilor umanitari, așa cum am văzut în Gaza în ultimul rând, numărul de luni. Concluzia de aici este că acest război nu se desfășoară în moduri care respectă protecția prevăzută de dreptul umanitar internațional.”

Armata israeliană  și-a recunoscut implicarea în moartea celor șapte ONG-iști

Herzi Halevi, șef în armata Israelui: ”Vreau să fiu foarte clar, lovitura nu a fost efectuată cu intenția de a dăuna lucrătorilor din cadrul WCK (World Central Kitchen n.r.). A fost o greșeală care a urmat unei identificări greșite pe timp de noapte în timpul unui război, în condiții foarte complexe.”

Președintele american Joe Biden a criticat aspru statul evreu, spunând că prea mulți lucrători umanitari au fost uciși în conflict. A declarat însă că va continua să susțină dreptul Israelului de a se apăra, care va trebui să protejeze viețile civililor. 

John Kirby, coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice: ”În timp ce noi nu facem un secret din faptul că avem anumite probleme cu privire la modul în care se fac unele lucruri, nu facem nimic, de asemenea, niciun secret din faptul că Israelul va continua să aibă sprijin american pentru lupta pe care o duce pentru a elimina amenințarea din partea Hamas.” 

Benny Gantz, ministru în Cabinetul israelian de Război: ”Nu vom ignora catastrofa din 7 octombrie şi ce a precedat-o. Prin urmare, trebuie să ajungem la o dată convenită pentru alegeri, în septembrie - dacă vreți, la aproape un an de la începutul războiului.” 

În ciuda criticilor internaționale, armata israeliană și-a continuat însă operațiunile în Gaza. În urma atacului Hamas din 7 octombrie anul trecut, 1.200 de israelieni au fost uciși și circa 250 au fost luați ostatici. Potrivit  Ministerului Sănătății din Fâșie, controlat de militanți, peste 32 de mii de palestinieni au murit în războiul declanșat după aceea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE