Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este World Central Kitchen și cum a ajutat oamenii din Gaza. Organizația își întrerupe activitatea după ce șapte lucrători au murit într-un atac israelian

World Central Kitchen, organizația caritabilă fondată de celebrul bucătar José Andrés, și-a întrerupt activitatea în Fâșia Gaza în urma unui atac israelian în care șapte dintre lucrătorii săi, majoritatea străini, au murit.

Organizația a adus în regiune alimente de care locuitorii din Gaza, care se confruntă cu foametea generalizată, au mare nevoie. De asemenea, a inițiat și susținut livrarea de ajutoare pe mare din Cipru. Absența sa, chiar dacă este temporară, este posibil să adâncească situația dramatică din acest teritoriu devastat de război, în timp ce Națiunile Unite avertizează că foametea este iminentă.

Ce este World Central Kitchen

Înființată în 2010, World Central Kitchen se ocupă cu livrarea de mese proaspăt pregătite persoanelor aflate în dificultate în urma unor dezastre naturale, cum ar fi uraganele sau cutremurele, sau celor aflați în zone cu conflicte. Grupul a oferit, de asemenea, mese migranților care au sosit la granița sudică a SUA, precum și personalului medical care a lucrat neîncetat în timpul pandemiei de coronavirus.

Cum funcționează? Grupul trimite echipe care pot găti rapid și în cantități mari mai multe feluri de mâncare.

"Când vorbești despre hrană și apă, oamenii nu vor o soluție peste o săptămână sau peste o lună. Soluția trebuie să fie acum", a declarat Andrés, fondatorul proiectului.

World Central Kitchen a lucrat în zeci de zone afectate, iar în prezent are echipe în Haiti, se ocupă de ucraineni strămutați în urma invaziei Rusiei și oferă mese persoanelor afectate de războiul din Gaza.

Ce a făcut organizația în timpul războiului din Gaza

Echipe ale organizației caritabile au fost trimise în toată regiunea de când militanții Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie. Potrivit site-ului oficial, organizația a hrănit israelieni strămutați în urma atacului, precum și foști ostatici și persoane din Liban strămutate în urma luptelor cu Israelul. Dar activitatea sa în Gaza a fost cea mai solicitantă.

În Gaza, grupul afirmă că a oferit peste 43 de milioane de mese palestinienilor.

Grupul a înființat două bucătării principale, în orașul Rafah din sud și în orașul Deir al-Balah din centru. Oferă sprijin pentru 68 de bucătării comunitare pe întreg teritoriul, servind peste 170.000 de mese calde pe zi. Grupul și-a intensificat activitatea în timpul Ramadanului, luna sfântă în care musulmanii postesc în mod tradițional de la răsăritul până la apusul soarelui și apoi mănâncă din belșug, distribuind 92.000 de cutii cu alimente sau aproximativ 4,7 milioane de mese.

De asemenea, grupul a furnizat mese prin parașutări aeriene și a condus două transporturi pe mare cu sute de tone de alimente pentru nordul regiunii Gaza, unde criza alimentară este cea mai acută.

Ce va însemna absența World Central Kitchen din zona de război

Odată cu suspendarea imediată a activității World Central Kitchen, zeci de mii de mese pe zi nu vor mai fi distribuite.

În urma atacului în care au murit șase lucrători ai organizației, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Cipru a declarat că navele de ajutor care au sosit în Gaza în această săptămână se vor întoarce cu aproximativ 240 de tone de ajutoare nelivrate. Aproximativ 100 de tone au fost deja descărcate, a precizat purtătorul de cuvânt.

Alte organizații umanitare, inclusiv ONU, se află încă pe teren pentru a oferi asistență palestinienilor, dar grupurile umanitare spun că ajutoarele nu sosesc suficient de repede și că, odată intrate în Gaza, livrările sunt îngreunate de probleme logistice, precum și de luptele constante. Israelul neagă că există o penurie de alimente în Gaza și acuză ONU și alte grupuri de ajutorare că nu au reușit să mărească livrările în interiorul teritoriului.

World Central Kitchen a coordonat cele două transporturi maritime care au ajuns în Gaza până în prezent. Nu este clar cum va continua funcționarea coridorului maritim fără acest grup, dar președintele Ciprului a declarat marți că mai multe ajutoare ar putea fi trimise în Gaza din Cipru "înainte de sfârșitul lunii", pe măsură ce SUA finalizează construcția unui dig plutitor în largul coastei teritoriului palestinian.

Președintele Nikos Christodoulides a declarat că expedierile de ajutoare între Cipru și Gaza "vor continua în funcție de nevoile umanitare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE