Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul suspendă permisiile militarilor. Tel Avivul se așteaptă la un posibil atac cu rachete din partea Iranului

Armata israeliană a suspendat joi permisiile pentru toate unităţile sale de luptă, pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă escaladare a violenţelor, după ce, într-un atac atribuit Israelului, au fost ucişi doi importanţi generali iranieni la Damasc în această săptămână, Iranul ameninţând cu represalii, relatează Reuters şi EFE.

"În conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis că se vor suspenda temporar permisiile pentru toate unităţile de luptă ale IDF (Forţele de Apărare Israeliene). IDF este în război, iar desfăşurarea de forţe face obiectul unei revizuiri constante în funcţie de necesităţi", se afirmă în comunicatul IDF.

Armata israeliană a anunţat miercuri creşterea numărului de personal şi rezervişti recrutaţi pentru a întări apărarea antiaeriană a ţării. Ca o măsură de precauţie suplimentară, Israelul a început joi să modifice în mod deliberat serviciul GPS în întreaga ţară pentru a preveni posibile atacuri cu rachete sau drone.

Președintele Iranului, ameninţare dură la adresa Israelului

Preşedintele iranian Ibrahim Raisi a lansat miercuri o ameninţare dură la adresa Israelului, după un atentat atribuit acestuia, în care au fost ucise 13 persoane, între care generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, comandantul Forţei Quds în Siria şi Liban, şi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran.

"Atacul nu va rămâne fără răspuns. Sioniştii trebuie să ştie că nu-şi vor atinge niciodată obiectivele malefice prin astfel de acţiuni inumane", a declarat el.

La rândul său, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis răzbunare pentru atacul asupra consulatului iranian de la Damasc, afirmând că Israelul "va regreta", în timp ce ambasadorul Iranului în Siria a subliniat că "Israelul a depăşit liniile roşii".

Acest atac, pe care Israelul nu l-a confirmat şi nici nu l-a infirmat, unul dintre cele mai importante de până acum cu privire la interesele iraniene în Siria, ar putea escalada şi mai mult tensiunile în regiune.

Publicaţia online albaneză VoxNews scrie joi, citând media din Orientul Mijlociu, că serviciul american de informaţii CIA ar fi avertizat Israelul să se aştepte la un răspuns militar din partea Iranului în 48 de ore. Publicaţia albaneză citează portalul de ştiri Al Mayadeen, cu sediul în Liban, care a relatat că Iranul ar plănui un atac combinat cu o "ploaie" de drone şi rachete lansate de la bazele sale asupra unor puncte strategice din Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE