Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina versus Gaza - estimările Institutului Internațional pentru Studii Strategice despre evoluția conflictelor

Războiul din Gaza a alimentat tendințe geopolitice care compromit poziția Ucrainei și cu care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să se confrunte, dacă Ucraina vrea să supraviețuiască, se arată într-o analiză a Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS).

Ambele războaie sunt purtate pentru suveranitate și teritoriu.

Publicată sub titlul ”Ucraina versus Gaza”, analiza geopolitică a Institutului precizează că la o primă vedere, războaiele din Ucraina și Israel au un caracter vădit diferit. Unul este un război de cucerire imperială purtat de o superputere militară expansionist (Rusia) împotriva unui stat suveran (Ucraina), celălalt lupta unui stat suveran (Israel) împotriva unor actorilor nestatali radicali (Hamas).

Totodată, potrivit analizei, cele două conflicte au și trăsături comune. Ambele războaie sunt purtate pentru suveranitate și teritoriu. Statele Unite și Iran sunt implicate ca furnizori de asistență militară în fiecare din aceste conflicte.

Statele Unite susțin Ucraian și Israel. Iranul, Rusia și Hamas

Analiștii de la Institutului Internațional pentru Studii Strategice menționează c[ Washingtonul ajută Ucraina și Israelul, în timp ce regimul islamic de la Teheran ajută direct organizația Hamas și Rusia. Dronele de fabricație iraniană oferite Rusiei sunt utilizate în mod constant împotriva țintelor din interiorul Ucrainei. Asemănările includ și nivelul neobișnuit de ridicat al forțelor cetățenești mobilizate atât în Ucraina, cât și în Israel.  

Pe agenda internațională războiul din Gaza a devenit prioritar

Analiza reamintește că, după 7 octombrie, pe agenda internațională războiul din Gaza a devenit prioritar. Atacul brutal al Hamas asupra Israelului și răspunsul dur al Israelului au determinat opinia publică internațională să își îndepărteze atenția de la Ucraina și de la importanța ei pe agenda securității globale.

Atacul brutal al Hamas asupra Israelului și răspunsul dur al Israelului au determinat opinia publică internațională să își îndepărteze atenția de la Ucraina și de la importanța ei pe agenda securității globale

-Institutul Internațional pentru Studii Strategice

Cea mai important aspect în această ecuație geopolitică este rolul cardinal pe care Statele Unite îl joacă ca garant al securității și furnizor de armament pentru Ucraina și pentru Israel.  Ucraina trebuie acum să concureze pentru asistență și atenție militară cu formidabilul lobby israelian, se mai arată în analiza IISS.

Cu Trump din nou la putere, sprijinul american pentru Ucraina se va diminua vertiginos

Asistența financiară și militară americană acordată Ucrainei a devenit deja supusă unor condiții impuse de Congresul, condiții care nu existau înainte de începerea războiului din Gaza. Susținătorii republicani ai lui Donald Trump din Camera Reprezentanților au reușit să blocheze cererea administrației Biden de noi finanțări pentru a sprijini apărarea Ucrainei.

Pe măsură ce Trump a redevenit candidatul Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă, sprijinul pentru Ucraina în rândul republicanilor este prosibil să se diminueze și mai mult, apreciază analiștii Institutului.

Pe măsură ce Trump a redevenit candidatul Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă, sprijinul pentru Ucraina în rândul republicanilor este probabil să se diminueze și mai mult.

-Institutul Internațional pentru Studii Strategice

Analiza mai spune că simpatia israeliană pentru Ucraina, ca și orice formă de asociere a acestei țări cu Israelul, diminuează sprijinul pentru Kiev în rândul națiunilor care manifestă reacții de anti-americanism și care gravitează acum spre Moscova: India, Brazilia, Turcia. Indonezia, cea mai populată țară musulmană din lume, și-a asumat și ea un rol principal în sprijinirea palestinienilor.

Iranul și Coreea de Nord, două regimuri concentrate intens pe supraviețuirea  lor, au folosit războiul dintre Rusia și Ucraina ca un bun prilej de a avea o relație mai  strânsă cu Rusia, din motive economice, energetice și militare. Arabia Saudită, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite s-au aliniat și ele cu Moscova.

Iranul și Coreea de Nord, două regimuri concentrate intens pe supraviețuirea  lor, au folosit războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a avea o relație mai  strânsă cu Kremlinul

-Institutul Internațional pentru Studii Strategice

Dar, în opinia analiștilor de la IISS, vestea pentru Ucraina nu este deloc rea. Relațiile sale cu guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu s-au îmbunătățit, iar îmbrățișarea de către Putin a cauzei palestiniene a crescut tensiunea dintre Rusia și Israel.

.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE