Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Europa "ajută și asistă" războiul Israelului din Gaza cu arme vitale

Într-o scrisoare recentă de patru pagini, fostul oficial ONU Craig Mokhiber a criticat comunitatea internațională pentru că nu a reușit să oprească "genocidul care se desfășoară sub ochii noștri" în Gaza.

Avocatul american specializat în drepturile omului a acuzat SUA, Marea Britanie și o mare parte a Europei că sunt "total complice la atacul îngrozitor" asupra enclavei palestiniene de către forțele israeliene, care a început la 7 octombrie, când Hamas a ucis peste 1.400 de persoane în sudul Israelului.

Israelul a ripostat cu lovituri necruțătoare asupra Gaza și a vărsat trupe și tancuri, ucigând peste 9.000 de persoane până în prezent, spun autoritățile palestiniene.

Statele europene au trimis arme Israelului

Informațiile obținute de Euronews.com arată că statele europene probabil "ajută și asistă" direct ofensiva Israelului.

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a furnizat date privind vânzările de arme din Europa către Israel între 2013 și 2022, arătând că Italia și Germania au furnizat armatei israeliene arme și echipamente cruciale pe care aceasta le folosește acum pe teren în Gaza.

Între timp, Marea Britanie are contracte profitabile de aprovizionare a forțelor aeriene israeliene, potrivit Campaniei împotriva comerțului cu arme (CAAT).

Cu toate acestea, grupul a declarat pentru Euronews că acordurile de obținere a licențelor opace înseamnă că poate fi dificil de determinat exact ce a fost transferat.

SIPRI, un institut de cercetare independent cu sediul în Suedia, a detaliat că Germania a trimis peste 1.000 de motoare de tancuri în Israel.

În baza unei licențe de export din 2000, aceasta a susținut că au fost folosite la tancurile Merkava-4 și la transportoarele blindate de trupe (APC) Namer. De asemenea, au fost furnizate motoare diesel pentru vehiculul de luptă Eitan produs în Israel.

"După estimările noastre, unele dintre acestea sunt probabil gata de utilizare pe teren în Gaza", a declarat pentru Euronews cercetătorul SIPRI Zain Hussain.

Ajutorul militar oferit de Germania

În ultimul deceniu, institutul a precizat că Germania a mai furnizat - și a finanțat parțial cu banii contribuabililor - submarine din clasa Dolphin și corvete Sa'ar pentru marina israeliană, deși acestea sunt echipate cu tunuri și rachete israeliene.

Despre aceste nave, Hussain spune că "unele au fost luate în serviciu [și] probabil folosite pentru bombardarea țintelor din Gaza".

"Germania a finanțat o parte din achizițiile israeliene de submarine și corvete ca o formă de ajutor militar pentru Israel, pentru a sprijini Israelul în apărarea sa și într-un fel de compensație pentru crimele naziste", a adăugat el într-o declarație trimisă la Euronews.

Există, de asemenea, o cooperare industrială semnificativă în domeniul apărării între Germania și Israel, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea de rachete și alte muniții, implicând companii precum Rheinmetall, MBDA Deutschland și Krauss-Maffei Wegmann - printre altele, precizează SIPRI.

În octombrie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în fața parlamentului țării sale că a oferit ajutor militar Israelului.

"În acest moment, există un singur loc pentru Germania - locul de lângă Israel", a declarat el în fața parlamentarilor. "Propria noastră istorie, responsabilitatea noastră care decurge din Holocaust, face ca pentru noi să fie o sarcină perpetuă de a apăra securitatea statului Israel."

Exporturi prin intermediul licențelor deschise

Deși la o scară mai mică decât Germania, Italia a furnizat piese pentru avioane de antrenament și de luptă, inclusiv pentru M-346 Master și elicopterul ușor AW-119, potrivit SIPRI.

Deși Roma nu a promis încă sprijin militar pentru Israel, premierul italian Giorgia Meloni și-a exprimat sprijinul și apropierea față de populația israeliană, în urma atacului Hamas.

Între 2013 și 2022, companiile italiene au vândut Israelului armament în valoare de aproape 120 de milioane de euro: în medie aproximativ 12 milioane de euro pe an, potrivit Pagella Politica.

Datele împărtășite cu Euronews de către Campania împotriva comerțului cu arme (CAAT) arată că Marea Britanie este, de asemenea, un furnizor important de arme pentru Israel.

Aceasta furnizează componente care alcătuiesc 15% din fiecare avion de luptă F35, care sunt folosite în prezent în bombardamentele necruțătoare ale Israelului asupra Gaza, care au lovit școli, spitale și zone rezidențiale.

Aceștia au estimat "conservator" că acest lucru valorează 386 de milioane de euro din 2016.

Cu toate acestea, grupul a declarat că exporturile "cele mai semnificative" se fac prin intermediul licențelor deschise, ceea ce face dificilă determinarea exactă a ceea ce este transferat din cauza "lipsei de transparență".

CAAT a indicat câteva licențe deschise "îngrijorătoare" care "ar putea implica cu ușurință" echipamente care ar putea fi utilizate în Gaza, cum ar fi echipamente, software și tehnologie pentru avioane și elicoptere de luptă, precum și componente pentru artilerie, tunuri navale și nave de luptă, echipamente pentru rachete și muniții și radare militare.

"Vânzările de arme către Israel trebuie să fie oprite imediat. Israelul comite crime de război împotriva poporului palestinian prin asediul și bombardarea continuă a Fâșiei Gaza, provocând o catastrofă umanitară și ucigând mii de civili", a declarat Emily Apple, coordonatorul media al CAAT, într-o declarație trimisă la Euronews.

Transferurile către Israel contravin politicii UE

Trimițând arme vitale care erau folosite pentru a bombarda Fâșia Gaza, ea a afirmat că guvernul și industria britanică sunt "complici la aceste crime de război".

Într-o declarație trimisă la Euronews, Amnesty International a declarat că a cerut de mult timp un "embargo cuprinzător asupra armelor pentru Israel, Hamas și alte grupuri armate palestiniene".

"Am adoptat această poziție din cauza modelelor de încălcări grave ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar care se întind pe parcursul mai multor conflicte și care datează de ani de zile", a declarat pentru Euronews Patrick Wilcken, cercetător pe probleme militare, de securitate și poliție la Amnesty International.

Transferurile de echipamente militare către Israel contravin politicii UE care necesită "respectarea drepturilor omului în țara de destinație finală, precum și respectarea de către această țară a dreptului umanitar internațional", afirmă Amnesty.

Articolele 6 și 7 din Tratatul privind comerțul cu arme interzic, de asemenea, transferurile în cazul în care există un risc major ca armele să fie folosite pentru a comite sau a facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional.

"Statele care continuă să transfere arme către Israel sau către Hamas și alte grupări armate palestiniene, știind că statul sau gruparea destinatară utilizează aceste arme pentru a comite <acte ilicite la nivel internațional> - care includ crime de drept internațional, cum ar fi crimele de război și crimele împotriva umanității - riscă ele însele să ajute și să asiste la aceste acte ilicite", a adăugat Wilcken.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE