Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului dintre Israel și Hamas este așteptată la Cairo

Negocierile pentru armistițiu dintre Israel și Hamas vor fi reluate duminică la Cairo. Hamas îl trimite în Egipt pe Khalil Al-Hayya, reprezentantul său de vârf, pentru a participa la o nouă rundă de negocieri cu diplomați și șefi ai serviciilor de securitate din Egipt, Qatar, SUA și Israel.

Rămâne neclar dacă delegația israeliană va participa, în urma ultimului refuz al Hamas de a accepta propunerea Israelului.

Cadavrul ostaticului Elad Katzir, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit sâmbătă de armata israeliană. Se crede că acesta a fost ucis în ianuarie de militanți asociați cu Jihadul Islamic, una dintre grupările implicate în atacul din 7 octombrie din sudul Israelului.

Descoperirea a reaprins presiunea asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor rămași.

Mii de israelieni s-au adunat la Tel Aviv și cer alegeri anticipate

Mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv, cerând insistent o rezoluție și alegeri anticipate, în timp ce familiile ostaticilor și-au exprimat temerile că timpul se scurge. Până în prezent, cel puțin 36 de ostatici au fost confirmați morți, iar aproximativ jumătate din numărul inițial a fost eliberat.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu se confruntă cu opinii împărțite în rândul israelienilor. În urmă cu o săptămână, zeci de mii de protestatari s-au adunat în centrul Ierusalimului, organizând cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la începutul războiului.

În Gaza, zeci de mii de oameni au murit și peste un milion de palestinieni au fost strămutați. Martin Griffiths, șeful umanitar al ONU, a descris situația ca fiind o "bornă teribilă", subliniind necesitatea urgentă de a evita o nouă escaladare și de a preveni o foamete provocată de om.

Negocierile de încetare a focului sunt pe cale să fie reluate, potrivit unui oficial egiptean și presei egiptene. Discuțiile vor implica participarea unei delegații a Hamas, grupul insistând să lege încheierea războiului de acorduri privind eliberarea ostaticilor și îmbunătățirea condițiilor din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE