Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comunitatea internațională reacționează după anunțul lui Netanyahu. Ofensiva militară în Rafah ar duce la "repercusiuni extrem de periculoase"

După ce premierul israelian Netanyahu a dat ordin armatei să pregătească evacuarea populației din Rafah, mai multe state au avertizat cu privire la consecințele acestor acțiuni.

Armata israeliană a bombardat sâmbătă sectorul Rafah din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

Rafah oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza, potrivit Agerpres.

David Cameron, "profund îngrijorat"

Ministrul britanic de Externe David Cameron s-a declarat "profund îngrijorat" de o invazie terestră israeliană.

David Cameron a scris pe X:

"Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah - peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă."

Șefa diplomației germane spune că e o "catastrofă umanitară"

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a spus că o ofensivă a armatei israeliene la Rafah ar echivala cu "o catastrofă umanitară anunţată", relatează AFP.

"Suferinţa din Rafah este deja dincolo de înţelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spaţiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra lui Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunţată", a apreciat ministrul german într-un mesaj postat pe platforma X.

Reacția lui Josep Borrell

"Transmit avertismentului mai multor state membre ale UE, conform căruia o ofensivă israeliană asupra Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de nedescris şi la tensiuni grave cu Egiptul", a spus Josep Borrell într-un mesaj pe contul său X.

Arabia Saudită avertizează despre "repercusiuni extrem de periculoase"

Ministerul de Externe al regatului saudit a avertizat cu privire la "repercusiunile extrem de periculoase" ale unei astfel de ofensive şi a subliniat, de asemenea, "respingerea sa categorică şi condamnarea fermă" a "deplasării forţate" a "sute de mii de civili constrânşi să fugă din cauza agresiunii brutale israeliene" din Fâşia Gaza.

Ministerul a denunţat "aceasta încălcare continuă a dreptului internaţional" şi a subliniat necesitatea "convocării de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a preveni ca Israelul să provoace o catastrofă umanitară iminentă pentru care responsabilitatea revine tuturor celor care susţin agresiunea", se arată în comunicat.

Ce spune Hamas

Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar putea face "zeci de mii de morţi şi răniţi".

"Avertizăm despre o catastrofă şi un masacru ce ar putea avea ca rezultat zeci de mii de martiri şi răniţi", a declarat sâmbătă Hamas, adăugând că face responsabile pentru posibile repercusiuni "administraţia americană, comunitatea internaţională şi ocupaţia israeliană".

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni - inclusiv peste 12 copii - au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE