Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul spune că a găsit un tunel Hamas care trece pe sub sediul UNRWA din Gaza

Armata şi agenţia de securitate internă din Israel au declarat sâmbătă că au descoperit un tunel al grupării Hamas care trece pe sub sediul principal aş agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din oraşul Gaza, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Israelul acuză UNRWA că este "total infiltrată de Hamas".

Reacția UNRWA

Agenția subliniază că nu a mai ocupat acel sediu din 12 octombrie, la cinci zile după ce Hamas a lansat atacul pe teritoriul israelian și care a dus la începerea războiului. UNRWA cere deschiderea unei anchete independente.

Potrivit armatei israeliene şi Shin Beth, operaţiunile militare din oraşul Gaza din ultimele săptămâni au dus la descoperirea unei "intrari în tunel" în apropierea unei şcoli gestionate de agenţia umanitară a ONU.

În ultimii zece ani, Hamas a săpat numeroase tuneluri în Fâşia Gaza, unde luptătorii săi se ascund, potrivit Israelului. În octombrie, un studiu al Institutului de Război Modern al Academiei Americane West Point a identificat 1.300 de tuneluri, reprezentând peste 500 de kilometri de coridoare subterane.

"Instalaţiile UNRWA au alimentat tunelul cu energie electrică"

"Intrarea ducea la un tunel terorist subteran care a fost un atu important pentru informaţiile militare ale Hamas şi trecea pe sub clădirea care serveşte drept sediu principal al UNRWA în Fâşia Gaza", au spus armata israeliană şi Shin Beth într-un comunicat.

"Infrastructura electrică" a tunelului - de 700 de metri lungime şi situat la 18 metri sub pământ - "era conectată" la sediul agenţiei, "indicând că instalaţiile UNRWA au alimentat tunelul cu energie electrică", conform sursei citate.

Documente şi un depozit de arme din incinta ONU "au confirmat că şi birourile au fost folosite de teroriştii Hamas".

UNRWA a răspuns că personalul său a fost forţat să părăsească sediul la instrucţiunile forţelor israeliene, pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat în regiune.

"Nu am folosit această clădire de când am părăsit-o şi nu avem cunoştinţă de vreo activitate care ar fi putut avea loc acolo", a adăugat agenţia. Clădirea a fost inspectată ultima dată în septembrie 2023, conform unui comunicat de presă. Acuzaţiile Israelului "merită o investigaţie independentă, ceea ce în prezent nu este posibil, având în vedere că Gaza se află într-o zonă activă de război", a subliniat agenţia ONU.

Israelul a acuzat recent UNRWA că a avut 12 angajaţi, din totalul de 13.000 de angajaţi din Fâşia Gaza, implicaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie din Israel. De asemenea, el a asigurat săptămâna trecută că va dovedi "legăturile UNRWA cu terorismul".

O investigaţie internă a ONU este în desfăşurare cu privire la angajaţii acuzaţi de Israel, de care UNRWA s-a separat, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a numit o comisie independentă pentru a evalua "neutralitatea" agenţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE