Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Mai mulți angajați ai agenției ONU pentru palestinieni au fost demiși. Japonia suspendă, la rândul său, finanţarea pentru UNRWA

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, i-a cerut demisia lui Philippe Lazzarini, şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA). Se întâmplă după acuzaţiile potrivit cărora angajaţi ai agenţiei ar fi fost implicaţi în atacul comis de Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023, transmite duminică dpa, citată de Agerpres.

29/01/2024 , 10:08

Japonia suspendă, la rândul său, finanţarea pentru UNRWA

Japonia a anunţat că suspendă, la rândul său, finanţarea destinată agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din cauza acuzaţiilor israeliene potrivit cărora unii din angajaţii săi au fost implicaţi în atacul comis de Hamas pe 7 octombrie, informează AFP.

UNRWA a concediat mai mulţi membri ai personalului său şi a promis o investigaţie amănunţită, dar, în pofida acestui lucru, Israelul i-a comunicat decizia de a-i interzice să continue să lucreze în Gaza după război.

Japonia este a noua ţară care îşi suspendă finanţarea către agenţia ONU, după alte ţări, printre care Statele Unite şi Germania.

Tokio a declarat duminică seara că este "extrem de îngrijorat de presupusa implicare a personalului UNRWA în atacul terorist împotriva Israelului din 7 octombrie anul trecut".

"Japonia a decis să suspende pentru moment orice finanţare suplimentară către UNRWA, în timp ce UNRWA investighează chestiunea şi ia în considerare măsuri pentru a răspunde acuzaţiilor", se arată într-un comunicat al Ministerului japonez de Externe.

Japonia va continua "în acelaşi timp să facă eforturi diplomatice pentru a îmbunătăţi situaţia din Fâşia Gaza şi pentru a calma situaţia cât mai curând posibil, oferind sprijin altor organizaţii internaţionale", se adaugă în declaraţia.

29/01/2024 , 08:31

Angajați ai agenției ONU pentru palestinieni demiși

Israelul cere demisia şefului agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni, Philippe Lazzarini după acuzaţii potrivit cărora 12 angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul comis de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie. Agenţia ONU i-a concediat pe respectivii angajaţi şi a anunțat că va investiga acuzațiile. Înfiinţată în 1948, după crearea statului Israel, agenția ONU a primit finanțare din partea multor țări. În urma scandalului, nouă dintre ele printre care Statele Unite și Canada au anunțat că nu vor mai dona bani.

Luptele din Fâșia Gaza nu scad în intensitate. Soldații israelieni continuă operațiunea de lichidare a grupării militare Hamas din Khan Younis. Civilii au primit noi ordine de evacuare.

”Sunt multe tancuri israeliene, sunt soldați peste tot. Orașul e complet distrus, transformat în dune de nisip. Terenurile agricole sunt distruse”, a explicat un refugiat.

În taberele de refugiați din zonele în care nu se duc lupte, oamenii duc lipsă de mâncare și apă potabilă. Ploaia din ultimele zile a inundat o astfel de tabără din Rafah. Oamenii nu au haine calde și se încălzesc la focuri de tabără.

”Locuim șapte oameni într-un cort. Când a început ploaia, m-am dus la vecini, i-am lăsat acolo pe copii și m-am întors acasă. Am dormit pe pământul gol, nu am saltele, doar niște pături”, a spus un alt refugiat.

În ultimul său mesaj, premierul israelian a transmis că luptele din Fâșia Gaza vor continua până la „atingerea tuturor obiectivelor”. În același timp, Occidentul face eforturi pentru a obține un nou armistițiu între Israel și Hamas care ar permite eliberarea unor ostatici răpiți de gruparea teroristă în 7 octombrie. Presa de peste Ocean scrie că șeful CIA se întâlnește duminică în Paris cu oficiali din Israel, Egipt și Qatar. Discuțiile se anunță a fi dificile. Benjamin Netanyahu nu renunță la discursul său prin care acuză Qatarul, unul dintre mediatorii esențiali ai conflictului, că finanțează terorismul.

28/01/2024 , 09:20

UNRWA, acuzată că e „un front al Hamas”

„Domnule Lazzarini, vă rog, demisionaţi”, a scris Israel Katz, sâmbătă noapte, pe platforma X.

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, avertizase anterior că asistenţa acordată în Gaza de agenţia pe care o conduce este practic în colaps după ce mai multe state şi-au suspendat temporar finanţările către organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că este un front al Hamas.

„Pur şi simplu este o acoperire pentru Hamas”, a scris acesta pe X.

Știrea inițială:

Mai multe state occidentale suspendă fondurile alocate Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA)

Agenția ONU este acuzată că ar fi permis unor angajați locali ai ei să se implice în atacul Hamas din 7 octombrie împotriva civililor israelieni

Mai multe țări occidentale au anunțat că suspendă fondurile alocate Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), după ce presa internațională a dezvăluit că 12 angajați ai agenției s-ar fi implicat în atacul Hamas din 7 octombrie împotriva civililor israelieni, informează Reuters.

Printre țările care au anunțat suspendarea temporară a fondurilor pentru UNRW se numără Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, dar și Italia și Finlanda.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a declarat că a deschis o investigație asupra mai multor angajați suspectați de implicare în atacurile din Israel din 7 octombrie ale Hamas și că a rupt legăturile cu acești membri ai personalului.

Comisarul general UNRWA Philippe Lazzarini a precizat că orice angajat UNRWA care se va dovedi că a fost implicat în acte de teroar va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală.

Departamentul de Stat american a declarat că este extrem de îngrijorat de  de informațiile privind implicare celor 12 angajați ai UNRWA în actele de terrorism ale Hamas. Diplomați americani au anunțat că Statele Unite nu vor mai oferi nicio finanțare suplimentară agenției până când acuzațiile nu vor fi clarificate.

UNRWA, înființată în 1949 în urma primului război arabo-israelian, oferă servicii inclusiv școlarizare, asistență medicală primară și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE