Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu cere evacuarea populației din Rafah. SUA și Marea Britanie nu sunt de acord cu planurile Israelului

Premierul israelian Netanyahu a dat ordin armatei să pregătească evacuarea populației din Rafah. Nici SUA, nici Marea Britanie nu sunt de acord cu planurile Israelului.

Armata israeliană a bombardat sâmbătă sectorul Rafah din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, scrie Agerpres.

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a atras atenția că escaladarea conflictului militar în Rafah va duce la războaie fără sfârșit în zonă.

Netanyahu cere armatei un plan dublu

Într-un comunicat, premierul israelian a precizat că a ordonat armatei să prezinte Cabinetului un plan dublu înaintea unei operațiuni terestre în cel mai sudic oraș din Gaza. Pe de o parte, pentru evacuarea populație din Rafah și, pe de altă parte, pentru înfrângerea Hamas în zonă.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a subliniat, prin intermediul unei declarații a cabinetului său că responsabile pentru orice invazie terestră sunt guvernele Israelului și SUA. Asta deși Statele Unite ale Americii, cel mai mare aliat al Israelului, au anunțat că nu susțin planul lui Netanyahu.

Joe Biden, președintele SUA: "Sunt civili nevinovați, femei și copii, care au o nevoie uriașă de ajutor. Iar noi insistăm pe acest lucru. Facem presiuni acum pentru încheierea unui acord de încetare temporară a focului, pentru eliberarea ostaticilor."

Armata israeliană continua atacurile

Pentru civilii din Rafah, situația este de neconceput. Oamenii spun că au obosit să meargă dintr-o parte în alta a Fâșiei în căutarea unui adăpost.

"I-am spus soțului meu în această dimineață că voi rămâne aici, voi muri aici, nu plec. Unde să merg? Dacă am vrea să mergem la Deir al-Balah, poate că se întoarce acolo (n.r. armata israeliană). Dacă vrem să mergem la Mawasi (Khan Yunis), ne vor urma oriunde. Până când? Vrem siguranță", spune o femeie.

Armata israeliană continuă atacurile atât asupra orașului de la granița cu Egiptul, cât și în centrul Fâșiei. La Deir al-Balah, cel puțin nouă oameni au murit în urma loviturilor aeriene, potrivit oficialilor din Sănătate.

"Ne-am dus să verificăm noaptea și am găsit martiri. Am reușit să îi scoatem pe unii, însă alții au rămas sub dărâmături. Au venit dimineață cu utilaje și au extras corpul unui martir, apoi mai târziu o fată a cărei identitate nu este cunoscută", spune un bărbat.

ONU se declară extrem de îngrijorat de soarta civililor din Rafah. Și nu e singura organizație care atrage atenția că situația este extrem de grea în Gaza.

"În cei 43 de ani de activitate în sectorul umanitar, aceasta este cea mai mare criză umanitară pe care am văzut-o. Am văzut oameni care au nevoie de hrană, apă, salubritate. Nu au adăpostul potrivit de care au nevoie", spune Kate Forbes, președinta Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Potrivit Națiunilor Unite, în Rafah se estimează că se află peste 1,3 milioane de oameni, majoritatea strămutați din alte părți din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE