Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas răspunde pozitiv la propunerea de încetare a focului în Fâșia Gaza. Egiptul și Qatarul, principalii mediatori

Hamas a transmis un răspuns la propunerea privind reînnoirea încetării focului în Fâşia Gaza, a declarat marţi premierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, informează dpa.

"Am primit un răspuns de la Hamas, are mai multe observaţii, dar în general este un răspuns pozitiv", a declarat, la Doha, oficialul qatarez el într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi seară răspunsul Hamas a fost transmis de că Qatarul Mossad-ului, serviciului israelian de informaţii externe.

"Detaliile sale vor fi analizate amănunţit de oficialii implicaţi în negocieri", se arată într-un comunicat.

Într-o conferinţă de presă la Doha, secretarul de stat Antony Blinken a făcut următoarea declaraţie:"Mai este mult de făcut. Dar continuăm să credem că un acord este posibil şi într-adevăr esenţial". El a spus că va discuta miercuri propunerea şi răspunsul Hamas cu guvernul israelian.

Blinken a mai pus că cea mai bună modalitate de a obţine "o perioadă de calm" este să se ajungă la un acord cu privire la ostatici şi pe asta se concentrează Statele Unite, împreună cu Qatar şi Egipt.

Într-o declaraţie pe canalul său Telegram, Hamas a confirmat că a transmis răspunsul său Qatarului şi Egiptului şi că a tratat propunerea "într-un spirit pozitiv". Cu toate acestea, acordul trebuie să conducă la o încetare a focului deplină şi cuprinzătoare, la încetarea blocadei Fâşiei Gaza, la reconstrucţia zonei de coastă devastate de război şi la eliberarea completă a prizonierilor palestinieni, a adăugat Hamas.

Cum vor fi realizate negocierile pentru pace în Fâșia Gaza

Potrivit informaţiilor apărute în media, propunerea mediatorilor este un acord-cadru în mai multe etape, ce prevede o încetare a focului mai lungă, dar lasă deschise câteva detalii importante. În prima fază, Hamas urmează să elibereze 36 de femei, bărbaţi în vârstă şi ostatici răniţi. În timpul încetării focului, Israelul şi Hamas vor continua apoi să negocieze prin mediatori pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas. Acordul propus lasă fără răspuns detalii importante, ce vor fi clarificate în cursul negocierilor ulterioare. De exemplu, nu a fost încă negociat numărul prizonierilor palestinieni ce ar urma să fie eliberaţi de către Israel.

Autoritatea sanitară controlată de Hamas a declarat marţi că 107 palestinieni au fost ucişi şi 140 au fost răniţi în decurs de 24 de ore în atacurile armatei israeliene în Fâşia Gaza.

Astfel, s-a ajuns la un bilanţ de cel puţin 27.585 de persoane ucise de la începutul războiului. Aproape alte 67.000 de persoane au fost rănite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE