Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afirmarea Iranului în Orientul Mijlociu -consecința eșecului politicii americane de descurajare din ultimii ani

Escaladarea violențelor împotriva Statelor Unite și a Israelului de către  grupările militante controlate de Iran este o consecință a eșecului politicii americane de descurajare din ultimii ani, se arată într-o analiză a Breaking Defense, una dintre cele mai importante publicații americane în domeniul geopoliticii și studiilor de apărare.

Lipsa de acțiuni militare americane directe care să oprească agresivitatea Iranului

Analiștii publicației estimează că schimbările din politica externă americană din ultimele decenii au fost marcată de lipsa de acțiuni militare directe care să oprească agresivitatea Iranului pe scena internațională.

”Problema cu toate aceste atentate anti-americane din Irak, Siria și din Marea Roșie este că nu am reușit să tragem direct la răspundere Iranul. Trebuie să atacăm grupurile radicale care comit aceste atacuri, dar trebuie să recunoaștem și că Iranul se află în spatele tuturor acestor violențe și că trebuie să folosim toate formele de putere națională pentru a trage la răspundere această țară”, a declarat generalul Joseph Votel, fost șef al Comandamentului Central al Statelor Unite.

De la atacul surpriză mortal al Hamas din 7 octombrie împotriva civililor israelieni, grupările radicale înatmate din Liban, Siria, Irak și Yemen, coordinate de Iran,  au lansat o serie de atacuri care au vizat teritoriile israeliene și bazele americane din Orientul Mijlociu, precum și transporturile comerciale din Marea Roşie.

Iranul coordonează milițiile șiite în Liban, Siria, Irak și Yemen

În timp ce Hezbollah lansează zilnic rachete împotriva israelienilor de la granița de sud a Libanului, milițiile șiite pro-iraniene din Siria și Irak au lansat drone încărcate cu explozibili împotriva bazelor americane de acol. Statele Unite susțin că bazele americane din Siria și Irak au fost atacate, începând cu 7 octombrie, de cel puțin 150 de ori de către grupările radicale controlate de iranieni. Un atac cu dronă din 28 ianuarie a dus la moartea a trei soldați americani și la rănirea a zeci de alți la o instalație americană din Iordania.

Atacurile rebelilor Houthi au perturbat transportul comercial și au determinat Washingtonul să mobilizeze o coaliție navală internațională pentru a verifica atacurile și a proteja navele din zonă.

Potrivit generalului american Jospeh Votel, care a condus forțele americane în Orientul Mijlociu între 2016 și 2019, a existat o perioadă în care Statele Unite au avut o strategie eficientă de descurajare, care s-a concentrat în primul rând pe blocarea programului iranian de obținere a armelor nucleare. El a precizat că acea strategie a adus iranienii la masa de negocieri și a prevenit conflictul regional dintre Israel și Iran, combinând cu succes presiunea militară cu acțiuni diplomatice, informaționale și economice semnificative.

În opinia lui Votel, problemele au început atunci când administrația americană sub președintele Barack Obama a decis să reorienteze strategic către Asia, reducând implicarea americană în regiunea Orientului Mijlociu.

În timpul administrației Barak Obama a scăzut interesului Washingtonului pentru Orientului Mijlociu

Totodată, Hasan Alhasan, cercetător pentru politica Orientului Mijlociu la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat că după războiul global împotriva terorismului invadarea Irakului, declanșate de administrația președintelui George W. Bush, în timpul mandatului lui Barak Obama a avut loc o scădere bruscă a interesului Washingtonului în regiunea Orientului Mijlociu. Hasan Alhasan  a estimate că această scădere a interesului american a încurajat Iranul și împuterniciții săi să devină mai îndrăzneți în acțiunile lor împotriva intereselor americane din regiune.

El a subliniat că polemicile publice dintre oficialii americani cu privire la politica externă și îngrijorarea poporului american de a fi implicat într-un alt război din Orientul Mijlociu au fost percepute de Iran ca semne ale slăbiciunii Statelor Unite și a încurajat regimul Islamic de la Teheran să înarmeze și să coordoneze grupări radicale pentru a lovi în forțele americane și Israel.

Polemicile publice dintre oficialii americani cu privire la politica externă și îngrijorarea poporului american de a fi implicat într-un alt război din Orientul Mijlociu au fost percepute de Iran ca semne ale slăbiciunii Statelor Unite.

-Breaking Defense

Hesham Youssef, un diplomat de carieră și membru senior la Institutul pentru Păci din Washington, consideră că politica de descurajare a Israelului față de Iran este, la rândul ei,  foarte legată de cea a Statelor Unite.  „Calculele israeliene referitoare la Iran sunt mult mai complicate, deoarece Israelul nu poate ataca Iranul fără undă verde de la Washington. Cu provocările actuale cu care se confruntă coaliția și societatea israeliană, Israelul nu va extinde sfera războiului decât dacă este forțat să facă acest lucru”, a apreciat Hesham Youssef. El a mai precizat că, încă de la preluarea mandatului, actuala administrație americană nu a fost interesată de o escaladare militară cu Iranul. Diplomatul american a menționat că, intrînd în acest an în campanie electorală, administrația Joe Biden va continua această politică de reținere față de un eventual conflict cu Iranul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE