Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul și-a prezentat prima rachetă balistică hipersonică: "Poate depăși cele mai avansate sisteme anti-balistice ale SUA"

Iran a prezentat prima rachetă balistică hipersonică, care a fost dezvoltată în întregime în regie internă. Racheta se numește Fattah și a fost dezvăluită la o ceremonie în care au fost prezenți președintele Iranului, Ebrahim Rais, și comandanți ai Gărzii revoluționare de elită.

Știrea a fost anunțată de agenția de presă iraniană IRNA, citată de Reuters. Reușita iranienilor ridică și mai mult îngrijorările occidentului privind capacitățile tehnico-militare ale Teheranului, într-un moment în care există presiuni asupra autorităților din această țară, din cauza programului său nuclear controversat.

De altfel, în urmă cu o săptămână, sultanul Omanului, Haithan, a jucat rolul de mediator între Iran și Occident. Însă în ciuda îngrijorărilor Occidentului, iranienii spun că vor dezvolta și mai mult acest program de rachete.

Iranul a dezvoltat racheta balistică hipersonică Fattah

În 2018, din cauza preocupărilor Iranului, președintele de atunci al SUA, Donald Trump, a renunțat la pactul nuclear pe care șase mari puteri îl aveau cu iranienii și care era în vigoare din 2015. Discuțiile indirecte dintre Teheran și administrația președintelui american Joe Biden, pentru a salva cumva acest acord nuclear, au stagnat din septembrie 2022.

Rachetele balistice pot atinge viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului și pot lua traiectorii complexe, ceea ce le face foarte dificil de interceptat.

Televiziunea de stat din Iran a precizat că racheta "poate ținti sistemele avansate anti-rachetă ale inamicului și este un mare pas înainte în domeniu. Poate depăși cele mai avansate sisteme anti-balistice ale Statelor Unite și ale regimului Zionist, inclusiv Iron Dome-ul Israelului".

Fattah poate atinge viteze de 15.000 de kilometri pe oră, conform precizărilor făcute la televiziunea de stat iraniană. Însă analiștii militari occidentali susțin că Iranul exagerează uneori în ceea ce privește capacitățile acestor rachete.

Veștile au apărut încă de anul trecut, când Republica Islamică a Iranului a anunțat că ar fi construit această rachetă hipersonică, care poate zbura și în afara atmosferei.

Însă preocupările Iranului în acest domeniu datează de ani buni. De exemplu, la începutul lui 2012, Iranul a făcut o demonstrație de forță față de Occident și a testat, în premieră, în strâmtoarea Ormuz, o rachetă de croazieră sol-mare, de tip Ghader, cu rază de acțiune de 200 de kilometri. Anterior, iranienii testaseră și o rachetă cu rază medie de acțiune, concepută de ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE