Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul şi Siria s-au angajat să-şi întărească relaţiile, la finalul unei vizite a lui Raisi la Damasc

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, şi omologul său sirian, Bashar al-Assad, s-au angajat să întărească relaţiile bilaterale şi să dezvolte relaţiile economice dintre ţările lor, punând accent pe reconstrucţie, la finalul unei vizite de două zile a lui Raisi la Damasc, informează vineri AFP.

Iran, unul dintre principalii aliați ai lui Bashar al-Assad

De la începutul războiului în Siria, Iranul a oferit Damascului o asistenţă economică şi militară vitală, care a ajutat guvernul sirian să recupereze majoritatea teritoriilor pierdute după declanşarea conflictului în 2011.

Discuţiile dintre Raisi şi preşedintele sirian s-au axat pe "mijloacele de dezvoltare şi de întărire a relaţiilor bilaterale" şi "au pus accentul pe menţinerea cooperării în reconstrucţia" Siriei, distrusă de 12 ani de război, potrivit unei declaraţii comune transmise vineri printr-un comunicat.

Assad doreşte reconstrucţia infrastructurilor pentru relansarea economiei, în pofida sancţiunilor occidentale care îi împovărează ţara.

Cei doi oameni de stat şi-au exprimat de asemenea dorinţa de "a dezvolta relaţiile comerciale şi economice".

Raisi şi Assad au semnat miercuri un acord pentru un plan de cooperare strategică în mai multe domenii, printre care agricultura, căile ferate, aviaţia civilă, petrolul şi zonele de liber schimb create pentru a atrage investitori.

La finalul acestei prime deplasări în Siria a unui preşedinte iranian după 2020, Raisi a salutat un "punct de cotitură" în relaţiile dintre cei doi aliaţi.

Această vizită intervine într-un moment în care preşedintele sirian încearcă să pună capăt unei perioade de peste un deceniu de izolare diplomatică, ajutat de apropierea neaşteptată dintre Arabia Saudită şi Iran, două puteri rivale din Orientul Mijlociu.

Summitul anual al Ligii Arabe, prevăzut să aibă loc pe 19 mai la Riad, va dezbate inclusiv asupra unei eventuale reveniri în cadrul organizaţiei panarabe a Siriei, suspendată după declanşarea războiului civil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE