Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discord Leaks: Iranul intenționează să escaladeze atacurile împotriva trupelor americane din Siria

Iranul îi înarmează pe militanții din Siria pentru noi atacuri letale împotriva trupelor americane din această țară, în timp ce colaborează cu Rusia la o strategie mai amplă pentru a-i alunga pe americani din regiune, se arată în mai multe documente secrete care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, citate de Washington Post.

Iranul și aliații săi recrutează și antrenează forțe pentru a ataca vehiculele militare americane, cu bombe improvizate. Astfel de atacuri ar constitui o escaladare a campaniei de lungă durată a Iranului de a folosi miliții proxy pentru a lansa atacuri cu rachete și drone asupra forțelor americane din Siria.

Atacurile cu dronă au rănit șase membri ai forțelor americane și au ucis un contractor al Departamentului Apărării, iar noile dispozitive explozive ar putea conduce la noi victime americane, riscând o confruntare militară mai amplă cu Iranul, spun actuali și foști analiști de informații și experți în armament. Același tip de armă a fost folosit de insurgenții pro-iranieni în atacuri letale împotriva convoaielor militare americane în timpul ocupației americane din Irak.

Rusia colaborează cu Iranul și Siria pentru expulzarea forțelor americane din zonă

Un alt document din arhivă descrie un efort nou și mai amplu al Moscovei, Damascului și Teheranului de a alunga Statele Unite din Siria, un obiectiv de lungă durată care ar putea permite președintelui sirian Bashar al-Assad să recupereze provinciile estice controlate în prezent de forțele kurde, susținute de SUA. Ultimele trei administrații americane au menținut un mic contingent de trupe americane în Siria - aproximativ 900 la un moment dat, la care se adaugă alte câteva sute de contractori - pentru a preveni o reapariție a militanților Statului Islamic în țară, pentru a contracara ambițiile iraniene și rusești și pentru a oferi pârghii pentru alte obiective strategice.

Totuși, prezența forțelor americane în Siria creează, de asemenea, oportunități pentru noi conflicte: Un alt document din arhivă descrie modul în care Iranul și milițiile aliate se pregăteau să se răzbune pentru loviturile israeliene asupra forțelor lor prin lovirea bazelor americane din Siria.

Oficiali de rang înalt din cadrul armatei și serviciilor de informații ruse, iraniene și siriene s-au întâlnit în noiembrie 2022 și au convenit asupra înființării unui "centru de coordonare" pentru conducerea campaniei anti-americane, potrivit unei evaluări secrete a serviciilor de informații.

În raport se spune că oficiali din cadrul Forței Quds, o unitate de elită a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, au contribuit la proiectarea bombei și au oferit consultanță operațională cu privire la utilizarea acesteia. Un oficial al Forței Quds, pe nume Sadegh Omidzadeh, a "identificat în mod specific vehiculele blindate americane Humvee și Cougar din Siria" ca fiind țintele vizate și a vorbit despre trimiterea unor agenți neidentificați pentru a face fotografii de recunoaștere a drumurilor parcurse de forțele americane, se arată în document.

Deși alianța Rusiei cu Teheranul s-a consolidat de la începutul conflictului din Ucraina, liderii ruși și iranieni au idei contradictorii cu privire la administrarea postbelică a Siriei, iar Rusia a permis tacit Israelului să efectueze lovituri aeriene împotriva unor ținte iraniene aflate în interiorul Siriei. Un document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații afirmă că relația "tranzacțională" a Rusiei cu Iranul a fost o sursă de fricțiune între cele două guverne și că Iranul s-a plâns în mod repetat că a fost exclus din negocierile conduse de Rusia cu Turcia cu privire la o propunere de soluționare permanentă a conflictului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE