Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și Marea Britanie atacă rebelii Houthi. Este al doilea val de atacuri menite să imobilizeze grupările susținute de Iran

Statele Unite și Marea Britanie au lovit în sâmbătă noapte 36 de ținte ale rebelilor Houthi din Yemen. Este al doilea val de atacuri menite să imobilizeze grupările susținute de Iran, care continuă să atace ținte americane și internaționale, în urma războiului dintre Israel și Hamas.

Temeri că războiul dintre Israel si gruparea Hamas s-ar putea extinde

Cele mai recente lovituri împotriva rebelilor Houthi au fost lansate de pe nave de război americane și de avioane de luptă americane și britanice. Atacurile survin după un asalt american în Irak și Siria, care a vizat alte miliții susținute de Iran și Garda Revoluționară iraniană. Acestea au reprezentat o ripostă la atacul cu dronă care a ucis trei soldați americani în Iordania la sfârșitul săptămânii trecute.

Jon Gambrell, jurnalist AP: „Acum, SUA afirmă că avioanele F/A-18 de pe puntea portavionului Dwight D Eisenhower, precum și rachetele Tomahawk lansate de navele de război americane, au lovit aproximativ 13 locații din Yemen. Nu avem o idee foarte clară despre cât de multe pagube au fost provocate sau dacă cineva a fost rănit în aceste atacuri, dar rebelii Houthi spun că atacul a lovit aproximativ șase provincii pe care le controlează, inclusiv capitala, Sanaa.”

Statele Unite au avertizat că răspunsul după moartea soldaților de la baza din Iordania nu se va limita la o singură noapte, o singură țintă sau un singur grup. Însă pe plan internațional, exista temeri că războiul dintre Israel si gruparea Hamas s-ar putea extinde în regiune.

Jon Gambrell, jurnalist AP: „Rebelii Houthi au declarat că vor continua atacurile asupra navelor care traversează Marea Roșie până când Israelul nu va pune capăt războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. În acest război, milițiile Hezbollah din Liban, precum și Houthi și milițiile șiite care au vizat trupele americane pe scară mai largă în Orientul Mijlociu au fost implicate. Toate acestea au dus la îngrijorarea că ar putea avea loc o nouă exacerbare a tensiunilor în această regiune.”

Administrația Biden a lăsat să se înțeleagă că aceasta nu va fi ultima lovitură a Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE