Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell, îngrijorat de o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu: „Este un butoi cu pulbere care poate exploda”

Toate părţile trebuie 'să evite o escaladare' în Orientul Mijlociu şi ca situaţia să devină 'explozivă', a avertizat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după loviturile americane în Siria şi Irak din cursul nopţii, transmit AFP şi dpa.

„Toată lumea trebuie să încerce să evite ca situaţia să devină explozivă”, a declarat Borrell, întrebat despre loviturile americane, cu puţin înaintea unei reuniuni informale la Bruxelles a miniştrilor de externe din statele UE.

Evocând mai general situaţia din Fâşia Gaza, din sudul Libanului şi loviturile din Irak şi Siria, el a avertizat asupra riscului de escaladare.

„Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere care poate exploda. De aceea noi am decis această misiune navală (în Marea Roşie) şi facem apel către toată lumea să evite o escaladare”, a afirmat Borrell.

SUA, lovituri în Irak și Siria

Statele Unite au anunţat vineri că au întreprins cu „succes” lovituri de represalii vizând forţe de elită iraniene şi grupări pro-iraniene în Irak şi Siria, preşedintele Joe Biden avertizând că ele 'vor continua'.

Operaţiunea a durat în jur de 30 de minute şi a fost 'un succes', a declarat Casa Albă, dând din nou asigurări că nu doreşte un 'război' cu Iranul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE