Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei militari americani au fost uciși după un atac cu drone în nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria

Trei militari americani au fost uciși și mai mulți răniți în timpul unui atac cu drone aeriene fără pilot asupra forțelor americane staționate în nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria, a declarat președintele Joe Biden. Potrivit Reuters, liderul de la Casa Albă a atribuit vina pentru acest atac pe grupurilor susținute de Iran.

„În timp ce încă adunăm informații precise despre cum s-a derulat acest  atac, știm că a fost efectuat de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak”, a spus Biden într-un comunicat.

Aceste decese marchează primele victime în rândul trupelor americane în regiune de la începutul războiului în Gaza. Pentagonul a precizat că 25 de soldaţi americani au fost răniţi în atac şi 34 sunt monitorizaţi pentru posibile leziuni cerebrale, leziuni frecvente în urma exploziilor puternice.

Știm că atacul asupra militarilor americani a fost efectuat de grupuri radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak

-Președintele american, Joe Biden

Președintele american Joe Biden ”Autorii atacului vor fi trași la răspundere”

lui Biden nu a menționat câți alți au mai fost răniți în urma atacului. Pe de altă parte, canalul de televiziune CNN a spus că cel puțin douăzeci de persoane ar fi fost fost rănite. "Vom continua angajamentul nostru de a lupta împotriva terorismului. Și nu am nicio îndoială - vom cere socoteală tuturor celor responsabili de aceste crime la momentul oportun și vom alege modul în care o vom face”, a mai spus președintele American în declarația sa publicată de Casa Albă.

Pe de altă parte, autoritățile iordaniene au precizat că atacul cu drone care a ucis trei militari americani nu a avut loc pe teritoriul Iordanian, ci în Siria. Postul public de televiziune iordanian al Mamlaka a informat că atacul a vizat baza americană Al-Tanf din Siria. 

Vom cere socoteală tuturor celor responsabili de aceste crime la momentul oportun și vom alege modul în care o vom face

-Președintele american, Joe Biden

Atacul repune pe tapet necesitatea menținerii prezenței militare aericane în Orientul Mijlociu

Reuters consideră atacul drept o escaladare majoră a situației deja tensionate din Orientul Mijlociu, unde războiul a izbucnit în Gaza după atacul grupului islamist palestinian Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

În timp ce Statele Unite au menținut până acum o linie oficială conform căreia Washingtonul nu este implicat în războiul din regiune, armata americană a lovit ținte ale grupărilor Houthi din Yemen care au atacat nave comerciale în Marea Roșie.

O politică americană mai dură față de Iran

Oponenții republicani ai lui Biden au folosit atacul pentru a dovedi eșecului președintelui democrat de a se confrunta cu Iranul.  „Singurul răspuns la aceste atacuri trebuie să fie represaliile militare devastatoare împotriva forțelor teroriste ale Iranului. Orice altă soluție moderată îl va confirma pe Joe Biden drept un lider laș”, a declarat senatorul republican Tom Cotton într-o declarație.

Un înalt oficial al grupării militante palestiniene Hamas, susținut de Iran, Sami Abu Zuhri, a legat direct atacul de campania Israelului din Gaza. „Uciderea a trei soldați americani este un mesaj adresat administrației americane că, dacă nu se oprește uciderea nevinovaților din Gaza, trebuie să se confrunte cu întreaga națiune”, a spus el pentru Reuters.

Armata americană a declarat că atacul a avut loc la o bază din nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria. Activitatea militară americană în Iordania poate fi o problemă sensibilă, în special într-o perioadă de tensiuni crescute din conflictul Israel-Hamas.  

Washingtonul a oferit Iordaniei aproximativ 1 miliard de dolari pentru a consolida securitatea graniței de la începutul războiului civil din Siria în 2011 și a trimis recent mai mult ajutor militar în acest scop.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE