Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA au lovit ținte iraniene din Siria și Irak, ca răspuns la atacurile din ultima perioadă din Iordania. Reacția Bagdadului

Armata americană a lansat raiduri aeriene în Irak și Siria. Au vizat peste 85 de ținte care au legătură cu Garda Revoluționară iraniană și cu milițiile sprijinite de Iran. Potrivit Statelor Unite, aceste lovituri reprezintă un răspuns la atacul de la sfârșitul săptămânii trecute din Iordania, în urma căruia au fost uciși trei militari americani.

03/02/2024 , 14:08

Irakul critică o încălcare a suveranităţii sale

Loviturile americane constituie o "încălcare a suveranităţii irakiene", a criticat sâmbătă dimineaţa, într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al prim-ministrului irakian Mohamed Shia al-Sudani, exprimându-şi temeri faţă de consecinţele acestora pentru securitatea şi stabilitatea Irakului şi a regiunii, informează AFP.

Generalul Yehia Rasool, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului irakian, a confirmat "atacuri aeriene conduse de Statele Unite" împotriva sectorului Al-Qaim, la graniţa cu Siria, şi a altor "zone de frontieră irakiene".

Aceste atacuri sunt "o ameninţare care va atrage Irakul şi regiunea" într-o situaţie nedorită,"cu consecinţe dezastruoase pentru securitatea şi stabilitatea Irakului şi a regiunii", a adăugat oficialul irakian.

Statele Unite afirmă că nu doresc un război cu Iranul

Atacurile americane au vizat șapte locații din Irak și Siria, printre care sedii de comandă și control, centre de informații, depozite de muniții și de drone, precum și alte obiective. Potrivit președintelui american, Joe Biden, vor urma și alte lovituri.

Jon Gambrell, jurnalist Associated Press: „L-am auzit pe președintele Joe Biden spunând că aceste atacuri nu vor fi singurele, că ar putea fi mai multe atacuri în viitor. Nu am auzit încă nimic din partea Iranului. Cu toate acestea, Iranul a avertizat în trecut că va riposta la orice atac care îi vizează interesele.”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a precizat că prin această intervenție, SUA doresc să pună capăt atacurilor venite din partea milițiilor sprijinite de Iran. Mai mult, acesta a adăugat că Statele Unite nu doresc un război cu Iranul.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA: „Noi nu căutăm un conflict cu Iranul. Aceste ținte sunt alese, așa cum am spus, pentru a degrada, pentru a perturba capacitățile Gardienilor Revoluționare Iraniene și ale grupurilor pe care aceștia le sponsorizează și le susțin. Nu ne dorim un război cu Iranul.”

O replică serioasă din partea SUA

Directorul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor a declarat că, pe baza informațiilor disponibile, aceasta pare a fi o replică serioasă din partea SUA.

Bradley Bowman, Fundația pentru Apărarea Democrațiilor: „Cred că, pe baza primelor informații, acesta este un atac serios, genul de atac pe care doar câteva națiuni din lume l-ar putea efectua. Va trebui să primim răspunsuri la unele dintre întrebările pe care le-am pus deja, la unele detalii care sunt încă necunoscute. Dar cred că acest lucru înseamnă că Statele Unite spun: avem voința politică și capacitatea militară de a-i face pe cei care vor să ne ucidă soldații să plătească un preț foarte mare.”

Asaltul a avut loc la doar câteva ore după ce președintele Biden și principalii lideri din domeniul apărării au participat la ceremonia de aducere în țară a celor trei soldați uciși în Iordania de milițiile susținute de Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE